14.12.2022 klo 09:50
Uutinen

Turun keskusta on kokenut kovia ja nyt on aika antaa yrityksille tilaa

Turun Yrittäjät ehdottaa Kaupunkiympäristölautakunnan päätösesityksen hylkäämistä maksullisen pysäköinnin laajentamisen ja kadunvarsipysäköinnin hintojen tarkistamisen osalta ja pyytää päätöksentekijöitä harkitsemaan sen vaikutuksia kokonaisvaltaisesti. Turun keskusta on kärsinyt vuosien ajan remonteista sekä koronan tuomista ongelmista.

Nyt olisi aika hyödyntää remonttien jälkeinen tilanne ja viestiä kaupunkilaisille, että keskusta on jälleen helposti kuljettava ja saavutettava. Maksujen lisääminen lähettää päinvastaisen viestin, joka osaltaan rajoittaa ja vaarantaa keskustan elinvoiman.

Vaikutukset ovat mittavat yritysten ja erityisesti toimistojen pysyvyyteen keskusta-alueella. Useat yritykset ovat sijoittaneet toimistonsa sopivan etäisyyden päähän keskustasta niin, että saavutettavuus työntekijöiden ja asiakkaiden osalta on hyvä sekä joukkoliikenteellä että yksityisajoneuvojen osalta. Maksullisen pysäköinnin kustannukset vuositasolla haastaa useiden työntekijöiden ja yritysten maksukykyä. Tämä johtanee useiden yritysten siirtymiseen pois keskusta-alueelta. Samalla yritykset ja niiden työntekijät vievät ostoksensa pois keskusta-alueelta jopa naapurikuntiin.

Muistutuksena, että keskusta-alueen kanssa kilpailevat kauppakeskukset tarjoavat asiakkailleen pääsääntöisesti ilmaisen pysäköinnin. Pysäköintimaksujen merkittävä korottaminen on selkeä uhka keskustassa toimiville kaupan alan yrityksille ja lisännee kauppakeskusten vetovoimaa.

Lisäksi esitetty tulolaskelma 3,1 M€ perustuu ajatukselle, että ihmiset käyttäisivät kadunvarsipaikkoja entiseen tapaan ja yritykset pysyvät toimipisteissään. Tälle ei ole mitään takeita, sillä pahimmassa tapauksessa ihmiset jättävät kokonaan tulematta keskustaan korotusten takia. Pysäköinnin maksullisuuden laajentaminen tulee aiheuttamaan pysäköinnin vähentymistä merkittävästi erityisesti uusilla suunnitelluilla, maksullisilla alueilla. Maksullisen pysäköinnin laajentamisen tuottamat tuotot verrattuna yritysten ja ostojen vähentymiseen keskusta-alueella, aiheuttaa todennäköisesti negatiivisen lopputuloksen.

Turun Yrittäjien puheenjohtaja
Mikko Rantanen