Viranomaiset ovat saaneet ilmoituksia tapauksista, joissa uhri saa ensin tekstiviestin, jossa varoitetaan epäilyttävästä kirjautumisyrityksestä.
Viranomaiset ovat saaneet ilmoituksia tapauksista, joissa uhri saa ensin tekstiviestin, jossa varoitetaan epäilyttävästä kirjautumisyrityksestä. Kuva: Getty Images
2.6.2023 klo 14:02
Uutinen

Uhria painostetaan siirtämään rahat ”turvatilille” – Kyberturvallisuuskeskus varoittaa tavallista uskottavammista huijauksista

Huijarit lähettävät ensin tekstiviestin ja soittavat perään.

Traficomin alainen Kyberturvallisuuskeskus varoittaa laadukkaista huijauksista, joissa kalastellaan rahaa tekaistuilla soitoilla pankista.

Viranomaiset ovat saaneet ilmoituksia tapauksista, joissa uhri saa ensin tekstiviestin, jossa varoitetaan epäilyttävästä kirjautumisyrityksestä. Viestissä ilmoitetaan, että vastaanottajalle soitetaan pankista hetken kuluttua.

Suomenkielisessä puhelussa uhria painostetaan siirtämään rahat pankin “turvatilille”. Väitetty ”turvatili” vie kuitenkin rahat rikollisille. Kyberturvallisuuskeskus varoittaa, että huijarit voivat olla hyvin vakuuttavia ja uskottavia.

Jos uhri erehtyy siirtämään rahaa esimerkiksi kalastelusivuston kautta, kyseisestä sivustosta on ilmoitettava mahdollisimman pian uhrin omaan pankkiin. Asiasta on myös tehtävä rikosilmoitus poliisille. Ilmoitus kannattaa tehdä myös Kyberturvallisuuskeskukselle, joka kerää tietoa kalastelusivustoista ja pyrkii poistamaan ne verkosta.

Haittaohjelmien määrä kasvussa

Sähköpostien mukana välitettävät haittaohjelmat ovat yleistyneet viime aikoina. Kyberturvallisuuskeskus kertoo viikkotiedotteessaan saaneensa kuluvan viikon aikana ”kasvavissa määrin” ilmoituksia sähköpostien liitteinä leviävistä haittaohjelmista.

Ilmoitetuissa tapauksissa sähköposti on kirjoitettu heikolla suomen kielellä ja viesti on pitänyt sisällään .rar-päätteisen liitteen, jonka avaamisen jälkeen tiedostosta on paljastunut .exe-tiedosto. ”Havaintojemme mukaan ainakin osassa tapauksissa on mahdollista, että kyseessä on ollut niin kutsuttu ”GuLoader”-haittaohjelma, jonka tehtävänä on hakea yleisesti käytössä olleista pilvipalveluista varsinainen haittaohjelma koneelle”, tiedotteessa kerrotaan.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen