pörssikurssit, markkinat, hinnat
19.4.2022 klo 09:12
Uutinen

Ukrainan sodan vaikutukset alkavat näkyä kaikenkokoisissa yrityksissä – Nato-jäsenyys lisäisi vakautta

Tällä hetkellä yritykset arvioivat, että koronapandemia vaikuttaa enemmän yritysten liiketoimintaan kuin Ukrainan sota. Silti jo 29 prosenttia Yrittäjägallupiin vastanneista yrityksistä arvioi, että Ukrainan sota vaikuttaa enemmän.

Ukrainan sota vaikuttaa suomalaisyrityksiin entistä voimakkaammin, kertoo tuore yrittäjägallup.

Gallupiin vastanneista yrityksistä yli kolmannes kertoo energian ja raaka-aineiden hinnan sekä kuljetuskustannusten nousun vaikuttavan yrityksen toimintaan. Neljännes yrityksistä ilmoittaa, että yleinen epävarmuus vähentää tilauksia ja noin viidennes kannattavuuden heikkenemisestä.

Yrittäjägallupin toteutti tutkimuslaitos Kantar. Haastattelut tehtiin 1.–11. huhtikuuta 2022. Gallupiin vastasi 1 033 pk-yrityksen edustajaa.

Tällä hetkellä yritykset arvioivat, että koronapandemia vaikuttaa enemmän yritysten liiketoimintaan kuin Ukrainan sota. Silti jo 29 prosenttia yrityksistä arvioi, että Ukrainan sota vaikuttaa enemmän.

– Yrittäjien tilanne on heikentynyt laajalla rintamalla. Nyt on päivänselvää, että sota vaikuttaa kaikenkokoisiin yrityksiin maassamme, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Energia, raaka-aineet ja kuljetuskustannusten nousu

Maaliskuussa 11 prosenttia yrityksistä kertoi nostavansa tuotteiden ja palveluidensa. Nyt osuus on 23 prosenttia. Energian hinnan nousulla on laajimmat vaikutukset.

– Merkittäviä tekijöitä ovat myös raaka-aineiden hinnannousu ja kuljetuskustannusten kasvu. Moni yritys pystyy onneksi siirtämään kustannusnousuja omiin hintoihinsa, mikä turvaa niiden tulevaisuutta ja liiketoiminnan jatkuvuutta, Pentikäinen sanoo.

Teollisuusyrityksissä raaka-aineiden hinnan noususta raportoi 63 prosenttia yrityksistä, energian hinnan ja kuljetuskustannusten noususta raportoi yli puolet, 57 prosenttia. Rakentamisessa 62 prosenttia raportoi energian hintojen noususta ja 58 prosenttia raaka-aineiden.

– Valmistavassa teollisuudessa ja rakentamisessa hinnat nousivat voimakkaasti jo ennen sotaa. Kustannusten kasvu pakottaa yritykset arvioimaan varovaisesti investointeja ja asiakkaille toimitettavia tarjouksia. Terveiden taseidensa ansiosta yritykset ovat toistaiseksi pystyneet kohtaamaan äkillisen kustannusten nousun. Pitkittyessään inflaatio vaikuttaa väistämättä työllistämis- ja investointisuunnitelmien toteutumiseen, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen sanoo.

Kaikista gallupiin vastanneista yrittäjistä 21 prosenttia kertoo, että kriisillä ei ole vaikutusta yrityksen toimintaan. Osuus on pienentynyt edellisestä kyselystä.

Yrittäjien Nato-kannatus kasvussa

Yrittäjistä 70 prosenttia kannattaa Natoon liittymistä. Osuus on noussut maaliskuusta, jolloin sitä kannatti 64 prosenttia. Kannatus on sitä vahvempi, mitä iäkkäämpi yrittäjä on ja mitä isompi yritys on. Eniten kannatusta tulee Pohjois- ja Itä-Suomesta.

– Parasta yrittäjyyspolitiikkaa on varmistaa vakaus ja vapaus. Siksi Yrittäjät kannattaa Nato-jäsenyyttä. Nato-prosessiin liittyvä selonteko on tärkeä askel eteenpäin. Uskomme vahvasti, että Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuutta, vapautta ja vakautta, Pentikäinen sanoo.

Vastustajien osuus on 11 prosenttia yrittäjistä ja 18 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Toimitus
Toimitus