Kuva: Pixhill
25.4.2022 klo 10:32
Uutinen

Ukrainan sota näkyy yrittäjien rahahuolina – Yrittäjän talousapuun alkuvuonna jo tuhat yhteydenottoa

Ukrainan sodan ja Venäjä-pakotteiden aiheuttama tilanne on lisännyt yhteydenottoja yrittäjien talousneuvontaan.

Yrittäjän talousavun neuvontapalveluun on tullut alkuvuonna jo tuhat soittoa.

– Yhteydenotot ovat liittyneet esimerkiksi sodan seurauksena nousseisiin kustannuksiin kuten polttoaineiden, tarvikkeiden, osien tai raaka-aineiden saatavuuteen ja maksuliikenteeseen, kehityspäällikkö Jari Leskinen TE-asiakaspalvelukeskuksesta kertoo.

Yrittäjän talousavun kysyntä oli ennätyksellisellä tasolla vuonna 2020 koronan vuoksi, ja Ukrainan sodan odotetaan lisäävän jälleen palvelun tarvetta.

EU-komission tukema Implementing Early Warning Tools in Finland -hanke päättyi maaliskuun lopussa. Euroopan laajuinen toimintamalli rohkaisee yrittäjiä hakemaan apua ajoissa. Tarkoituksena on varmistaa, että talous- ja maksuvaikeuksiin joutuneille yrittäjille on tarjolla luottamuksellista ja maksutonta apua ja tukea.

– Yrittäjän talousavun toiminta ja yhteistyöverkosto jatkavat laajempana kuin koskaan, vaikka komission tukema hanke päättyy. Suomi on edelleen tiiviisti mukana Early Warning Europe -verkostossa, työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Tuija Groop sanoo.

Toiminnan taustalla on EU:n uudistettu maksukyvyttömyysdirektiivi ja direktiivi ennaltaehkäisevistä uudelleenjärjestelyistä ja veloista vapautumisesta. Jälkimmäinen velvoittaa jäsenmaita ottamaan käyttöön yrittäjien maksukyvyttömyyttä ennaltaehkäiseviä toimia.

Mikä Yrittäjän talousapu

Yrittäjän talousapu on valtakunnallinen palvelu, joka tarjoaa apua ja neuvontaa talous- ja maksuvaikeuksissa oleville pk-yrittäjille ja yrityksille.

Palvelu koostuu valtakunnallisesta puhelin- ja verkkopalvelusta ja niitä tukevista alueellisista palveluista. Yhteydenottoihin vastaavien asiantuntijoiden kanssa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia.

Yrittäjän talousavun alueellisia tukipalveluita on nyt saatavilla yhteensä 17 palveluntuottajalta ympäri Suomea ja palvelun puitteissa on koulutettu yli 100 asiantuntijaa tukemaan yrittäjiä talous- ja maksuvaikeuksissa. 

Neuvontapalvelu toimii suomeksi ma–pe klo 9–16.15 numerossa 0295 024 880 (pvm/mpm), ruotsiksi to klo 9–16.15 0295 024 881 (pvm/mpm) ja englanniksi ma–pe 9–16.15 0295 024 882 (pvm/mpm). Verkossa www.yrittajantalousapu.fi

Toimitus
Toimitus