Bensiinin litrahinta voi nousta jopa 2,50 euroon. Kuva: Getty Images
3.3.2022 klo 15:00
Uutinen

Ukrainan sota voi nostaa bensiinin litrahinnan ennätyslukemiin – Synkkä arvio julki

Bensiinin litrahinta voi nousta lähelle 2,50 euroa, ETLA arvioi.

Ukrainan sodan vaikutukset polttoaineiden hintoihin näkyy etenkin kevyen polttoöljyn kohdalla. Maaseudun tulevaisuus uutisoi, että Nesteen talvilaadun verollinen hinta on noussut kymmenen senttiä päivässä. Tällä hetkellä hinta on noin 1,54 euroa litralta.

Ennen Venäjän hyökkäystä litrahinta oli vajaat 1,30 euroa. Noin puolitoista vuotta sitten hinta oli puolet nykyisestä, noin 0,72 euroa.

Myös henkilöautoilijat ovat huomanneet polttoaineiden hinnannousun. Bensiinin hinta on noussut monella paikkakunnalla yli kahteen euroon litralta ja diesel kolkuttelee samoja lukemia. 

Venäjältä tuodun raakaöljyn korvaaminen voi näkyä nopeasti autoilun kallistumisena. Ennustelaitos Numera Analyticsin arvion mukaan Venäjän tuottaman öljyn poistuminen maailmanmarkkinoilta nostaisi öljyn maailmanmarkkinahintaa kolmanneksella. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA arvioi puolestaan, että Suomessa myytävän 95-oktaanisen bensiinin hinta nousisi tällöin noin 50 senttiä eli 2,50 euron tuntumaan.

Suomi toi viime vuonna Venäjältä öljyjä ja muita energiatuotteita viidellä miljardilla eurolla. Sen lisäksi Suomeen tuodaan etenkin nikkeliä, puuta ja haketta.

ETLA:n toimitusjohtajan Aki Kangasharjun mukaan nykyisen ”sanktiosodankäynnin” eskaloituminen totaaliseen ulkomaankaupan loppumiseen Venäjän kanssa johtaisi pahimmillaan rahoitusmarkkinoiden romahtamiseen.

Venäjällä on toiminut noin 300 Suomeen rekisteröidyn yrityksen tytäryritystä. Tilastokeskuksen mukaan näissä yrityksissä työskenteli yhteensä 32 000 työntekijää ja liikevaihtoa syntyi noin 6 miljardia euroa ennen koronakriisiä vuonna 2019.

Toimitus
Toimitus