16.4.2017 klo 08:02
Uutinen

Unelma omasta kodista pitää pintansa

Danske Bankin ja Aula Researchin tutkimus osoittaa, että oma koti on edelleen yksi tärkeistä unelmista joita nuorilla on.

Nuorten unelmat ovat näinä aikoinakin varsin maanläheisiä. Nuoret unelmoivat työstä ja ammatista, perheen perustamisesta, riittävästä toimeentulosta, matkustelusta, mutta myös omasta kodista.

Viime vuoden Nuorisobarometrin mukaan omaa asuntoa pitää tärkeänä noin 38 prosenttia nuorista, mikä on suunnilleen saman verran kuin omistusasunnon hankkineista on nuoria. Oman asunnon merkitys on laskenut finanssikriisin jälkeen joka vuosi. Vielä kymmenen vuotta sitten oma asunto oli tärkeä yli 70 prosentille nuorista.

– Aikuistutaanko nykyään vähän myöhemmin? Toisaalta työpaikat ovat pääkaupunkiseudulla, josta asunnon ostaminen on työuran alkuvaiheessa aika mahdotonta, pohtii Lasse Sorri Danske Bankista.

Melkein puolet Ensiasunnon ostajat -tutkimukseen 2016 vastanneet nuorista asui vuokralla yksin tai kumppanin kanssa. Itse omassa asunnossaan asui 25 prosenttia nuorista, mutta kun siihen lisätään vanhempien tai kumppanin omistamassa asunnossa asuvat, luku nousee 40 prosenttiin.

– Omistusasunto pitää siis pintansa. Vanhempien asumismuoto vaikuttaa, myös se kuinka suunnitelmallisesti perheessä on käytetty rahaa, Sorri toteaa.

Tutkimuksen mukaan kuitenkin vain noin puolet nuorista varautuu asunnon ostamiseen. Nuoret haluavat nykyisin, että heillä on asunnon lisäksi varaa myös muuhun elämiseen, esimerkiksi matkusteluun.

– Se mikä on muuttunut, on asumismuodon järkevöityminen. Enää ei haluata ensiasunnoksi isoa omakotitaloa, vaan lähdetään liikkeelle yksiöstä tai kaksiosta, Sorri kertoo.

Danske Bankilla on meneillään ”Elä nyt” -hanke osana Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017. Hankkeen tarkoituksena on kannustaa ja rohkaista Suomen tulevaisuuden tekijöitä ja tukea heidän talousosaamistaan. Hankkeen yhteydessä tuotetaan myös tietoa sekä nuorten että päättäjien näkemyksistä siitä, millaisia unelmia 100-vuotiaan Suomen nuorilla on ja millaiset mahdollisuudet heillä on toteuttaa unelmiaan.

Danske Bank järjestää yhdessä kumppaninsa Nuorten Akatemian kanssa yhteensä 130 nuorten unelmatyöpajaa eri puolilla Suomea lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa vuoden 2017 loppuun mennessä. Työpajojen johtoajatus on Elä nyt. Nuoria rohkaistaan sekä unelmoimaan että miettimään muun muassa taloudenhallinnan avulla miten omat unelmat voi muuttaa suunnitelmiksi.

Danske Bankin pyrkimyksenä on näillä teoilla luoda Suomeen positiivista asenneilmapiiriä. Sellaista, jossa elämä tarjoaa mahdollisuuksia uhkien sijaan – eteenpäin katsova ja mahdollisuuksiinsa uskova Suomi syntyy nuorten kautta.

Hämeen Yritysviestintä, SM
toimitus@hameenyrityssanomat.fi