Uudisrakentaminen sakkaa yhä
Tilastokeskuksen mukaan uudisrakentamiseen myönnettiin rakennuslupia vuoden 2023 syys-marraskuussa yhteensä 6,6 miljoonaa kuutiometriä. Se oli 17 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kuva: Getty Images
23.1.2024 klo 09:55
Uutinen

Uudisrakentamisesta karuja lukuja: ”Kuopasta voi tulla pelättyä pahempi”

Rakennushankkeita valmistui vuoden 2023 jälkimmäisellä puoliskolla 15 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Suomen Yrittäjien ekonomistin mukaan asuntorakentamisessa ei ole vielä nähtävissä virkoamisen merkkejä.

Tilastokeskuksen mukaan uudisrakentamiseen myönnettiin rakennuslupia vuoden 2023 syys-marraskuussa yhteensä 6,6 miljoonaa kuutiometriä. Se oli 17 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Rakennushankkeita valmistui 15 prosenttia vähemmän.

– Asuntorakentamisen synkkä tilanne jatkuu. Sekä aloitetut hankkeet että myönnetyt rakennusluvat pysyvät matalilla tasoillaan vuoden takaiseen verrattuna, Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom sanoo.

Puolueetonta tietoa rakennusalasta ja toimitiloista tarjoava RPT Byggfakta kertoi aikaisemmin tammikuussa Rakennusalan trendit -palvelun raporttiin viitaten, että vuosi 2024 käynnistyy varovaisissa merkeissä suunniteltujen rakennushankkeiden arvolla ja määrällä mitattuna. RPT Byggfaktan ylläpitämän hanketietokannan mukaan hankkeiden kokonaisarvo on vuoden alussa peräti 1,7 miljardia euroa edellisvuoden vastaavaa aikaa pienempi. Tämä vastaa 29 prosentin laskua. Hankkeiden määrä on laskenut noin yhdeksällä prosentilla.

Byggfaktan tietojen perusteella uudisrakentamisen sekä yksityisen rakentamisen osuudet kokonaisrakentamisesta laskevat huomattavasti edellisvuoden vastaavaan aikaan nähden vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä.

”Käänne voi kestää odotettua pidempään”

Uudisrakentamiseen myönnettiin syys-marraskuussa rakennuslupia yhteensä 4319 asunnolle. Määrä oli 51 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Rakennushankkeiden aloituksia oli marraskuussa 2166 kappaletta, mikä on 169 kappaletta vähemmän kuin samaan aikaan vuonna 2022.

Runsas puolet syys-marraskuun aikana myönnetyistä asuntoluvista kohdistui Uudellemaalle.

– Rakennusalan käänne voi kestää odotettua pidempään, mutta kuopasta saattaa tulla loivempi kuin pahimmillaan on pelätty, Yrittäjien Ohslbom arvioi.

Rakennusala on kärsinyt paitsi korkojen nopeasta noususta myös korkeista rakennuskustannuksista ja asuntojen kysynnän heikkoudesta.

– Jos markkinatilanne odotusten mukaisesti paranee merkittävästi vuoteen 2025 mennessä, viime vuoden erittäin alhaiset lupamäärät ja asuntoaloitukset tulevat näkymään nopeasti kohoavina hintoina halutuilla alueilla, Ohlsbom ennakoi.

Konkurssit latistavat tunnelmaa

Alkavaksi suunnitelluista hankkeista liike- ja toimitilojen osuus on RPT Byggfaktan tietojen perusteella peräti 900 miljoonaa euroa. Rakennusalan tunnelmia ovat laskeneet viime aikojen isot konkurssit: kaksi viikkoa sitten keskisuuri Rakennusliike FH Rakentajat ja rakennuttajayhtiö FH Invest asetettiin konkurssiin.

– Rakennusalalla oli viime vuonna laitettu marraskuun loppuun mennessä vireille yhteensä noin 720 konkurssia. Tänä vuonna konkurssiuhka pysyy merkittävänä rakentamisen lisäksi myös esimerkiksi majoitus- ja ravitsemistoiminnassa sekä kuljetuksen ja varastoinnin aloilla. Hallitus ja kunnat voivat jouduttaa rakennusalan käännettä toimilla sääntelyn purkamisessa, markkinaehtoisilla tonttikaupoilla ja käynnistämällä suunniteltuja infrahankkeita viipymättä, Ohlsbom jatkaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen