11.5.2017 klo 15:43
Uutinen

Uusia yrityksiä syntyy viime vuotta reippaammin – Talouden piristyminen pontimena

Suomessa perustettiin vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä jopa 12 prosenttia enemmän yrityksiä uusyrityskeskusten kautta kuin vuosi sitten vastaavalla ajanjaksolla.

Uusyrityskeskus arvioi kehityksen olevan seurausta yleisestä talouden piristymisestä.

Tammi-maaliskuussa perustettiin uusia yrityksiä uusyrityskeskusten kautta yhteensä 2087. Viime vuonna vastaava luku oli 1858.

– Erityisen myönteisen tästä tuloksesta tekee se, että vuoden 2016 ensimmäiset neljännekset olivat nekin aiempaa vilkkaampia, koska starttirahojen loppuminen vuonna 2015 aiheutti silloin suman yritysten perustantaan, iloitsee Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Jari Jokilampi.

Hautuneet yritysideat on uskallettu viedä toteutukseen

Uusia asiakkaita uusyrityskeskuksissa oli puolestaan prosentin verran vähemmän kuin vuosi sitten. Tammi-maaliskuussa 2017 uusia asiakkaita oli reilut 4300, kun vastaava luku viime vuonna oli 4361. Sille, miksi asiakasmäärä ja uusyrityskeskusten kautta perustettujen yritysten määrä eivät ole kehittyneet samassa suhteessa, voi olla parikin syytä.

– Osa tänä vuonna yrityksensä perustaneista on saattanut olla yritysneuvonnassa jo aikaisemmin, mutta on vasta nyt, talouden hieman piristyttyä, rohkaistunut perustamaan yrityksensä. Toisaalta uusyrityskeskuksiin tulevien asiakkaiden yritysideat voivat olla nyt toteuttamiskelpoisempia kuin jokin aika sitten.

Jokilammen mukaan talouden taantuma ja irtisanomisaallot tuovat aina mukanaan vähän heikompia yritysideoita. Ehkä suurin epätoivo työmarkkinoilta alkaa nyt väistyä.

Uudenmaan starttirahakäytäntöä pilotoidaan

Starttirahalausuntoja annettiin uusyrityskeskuksissa tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 38 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Muutokseen on vaikuttanut ennen kaikkea starttirahakäytännön muuttuminen Uudenmaan alueella, Startti Plus -nimiseen pilottiin siirtymisen myötä. Uudessa kokeilussa TE-toimisto ei edellytä yrityksen perustamisneuvontaa starttirahan myöntämistä varten.

Sen sijaan parin kuukauden kuluttua yrityksen perustamisesta TE-toimisto voi hankkia myynti- ja markkinointivalmennusta starttirahan saaneille yrittäjille. Startti Plus -suunnitelmia tehtiin Uudenmaan alueen uusyrityskeskuksissa ensimmäisen vuosineljänneksen aikana yhteensä 86 kappaletta.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi