Lotta Tuominen ja Aino Halinen toimivat yrittäjinä toista kesää. Kuva: Anni Halinen

”Vähänkö olisi hauskaa…”, ajattelivat kaverukset ja seurauksena oli oma drinkkibaari kesäksi Saimaan rannalla

Toista kesää yrittäjinä itsensä työllistävät Lotta Tuominen ja Aino Halinen ovat jo todenneet, että Lautta-drinkkibaarin konsepti toimii Ristiinan asiointivenesatamassa.

Nuoret yrittäjät Lotta Tuominen ja Aino Halinen ovat ystävyksiä vauvasta lähtien ja tehneet paljon asioita yhdessä. Nyt edessä on jo toinen kesä, kun 20-vuotias Halinen ja 21-vuotias Tuominen ryhtyvät yhdessä kesäyrittäjiksi.

Viime kesänä he pitivät kahvilaa, mutta siinä sivussa syntyi idea drinkkien valmistamisesta. Tänä kesänä Mikkelin lähellä, Ristiinan asiointilaiturin kylkeen, on noussut Lautta-drinkkibaari.

– Meillä on aika spontaani toimintatapa. Mietimme, että vähänkö olisi hauskaa tehdä drinkkejä. Idea syntyi elokuussa, ja ilmoittauduimme heti Perhon Liiketalousopiston cocktail-kurssille, joka alkoi syyskuussa. Olimme innoissamme taiteenlajista, Tuominen kertoo.

Halinen ja Tuominen opiskelevat yhteiskuntatieteitä Tampereella ja Jyväskylässä. Yrityksen ansiosta kesän voi viettää kotona Saimaan rannalla.

Tukea alkuun

Tuominen ja Halinen tuntevat toisensa niin hyvin, että työnteko sujuu mallikkaasti. Kahvilassa työnjako oli selkeämpi, sillä Halinen on Tuomisen mukaan parempi leipoja.

– Nyt olemme suurin piirtein yhtä hyviä kaikessa. Yritämme katsoa, ettei työ muutu liian kuormittavaksi kummallekaan.

Kaveruksilla on osakeyhtiö, jonka kautta he toimintaa pyörittävät. Apua he ovat saaneet kokeneemmilta yrittäjiltä, uusyrityskeskukselta sekä pienen apurahan toiminnan aloittamiseen.

– Yrityksen perustaminen vaatii pääomaa. Isäni on menehtynyt ja perin häneltä hieman rahaa, eli se on ollut selkänojana. Toivoisin, että nuoria yrittäjiä tuettaisiin niin, että aloittamisen riski ja investoinnit olisivat mahdollisimman pieniä, koska uusia yrittäjiä kuitenkin aina toivotaan paikkakunnille, Tuominen sanoo.

Halinen ja Tuominen ovat saaneet myös käytännön apua, sillä Halisen kotipihasta on kerätty kuusenkerkkiä ja Tuomisen mummolan pihalta muita yrttejä. Esimerkiksi kuusenkerkkien keräämiseen tarvittaisiin maanomistajan lupa.

Konsepti toimii

Kesäkausi on vasta alussa. Ensimmäisen viikon vastaanotto oli lupaava, mutta seuraavalla viikolla satoikin vettä. Juhannusviikkoa näyttää, mikä vastaanotto todella on.

Suunnitelmissa on järjestää matalan kynnyksen juttuja, kuten pieniä tapahtumia ja keikkoja tai kutsua esimerkiksi tuttu yrittäjä tekemään paahtoleipiä päiväksi.

– Olemme kyllä saaneet itseluottamusta, että konsepti on toimiva ja jotain jää mahdollisesti viivan alle, Tuominen kertoo.

Elina Hakola