Fennia varoittaa akkutyökalujen riskeistä
Litiumioniakussa pieneen tilaan on pakattu hyvin paljon energiaa. Kun laite vioittuu, on olemassa riski, että energia pääsee vapautumaan hallitsemattomasti. Kuva: Getty Images
3.5.2024 klo 10:03
Uutinen

Vakuutusyhtiö varoittaa: Akkutyökalujen lataaminen voi aiheuttaa tulipaloriskin

Akkukäyttöisten laitteiden litiumioniakku voi aiheuttaa merkittävän tulipaloriskin, jos laite vioittuu tai sen huoltoa laiminlyödään.

Viime vuosina kovaa vauhtia yleistyneet akkutyökalut ovat kasvattaneet suosiotaan, koska ne latautuvat nopeasti ja tarjoavat paremman käyttömukavuuden verkkovirtalaitteisiin verrattuna. Samalla sähköjohtojen määrä työmaalla vähenee, mikä lisää työturvallisuutta.

Fennian tuotepäällikkö Susanna Laakkonen muistuttaa laitteiden tulipaloriskistä.

– Vaikka litiumioniakkujen aiheuttamia tulipaloja on raportoidu määräänsä suhteutettuna vähän, niiden paloriskiin on syytä suhtautua vakavasti. Jo nyt on puhuttu paljon kotitalouksissa syttyneistä latureista ja akkukäyttöisistä koneista, jotka ovat aiheuttaneet tuhoisia tulipaloja. Samanlainen riski sisältyy myös työpaikoilla käytettäviin ja ladattaviin akkulaitteisiin, joissa on usein kotitalouslaitteita tehokkaampi akku. 

Kierrätä akut oikein

Fennian asiantuntija muistuttaa, että akkukäyttöiset työkalut saattavat olla kovassa käytössä esimerkiksi kiireisellä työmaalla. Tällöin laitteet ovat todennäköisesti pitkiä aikoja käytössä työpäivän ajan ja niitä saatetaan säilyttää kiireen keskellä pölyn ja roskien joukossa. Monesti työkalut saattavat pudota ja kolhiintua. Nämä lisäävät akuissa oikosulun riskiä, mikä voi johtaa akun syttymiseen. 

– Oma tuntumani on, että yrityksissä käytetään usein merkkivalmistajien työkaluja, joiden laatukin on erinomainen. Laadukaskaan akku ei kuitenkaan ole turvallinen, jos laitetta käyttää huolimattomasti ja laiminlyö sen huoltotarpeet, Laakkonen sanoo. 

Yksi tyypillisimpiä riskejä akkutyökalujen kanssa on niiden lataaminen ilman valvontaa. 

– Yrityksessä syttyvä akkupalo voi hyvinkin alkaa siitä, että kolhuja ja likaa osakseen saanut akkukäyttöinen työkalu jätetään yöksi latautumaan seuraavan aamun työvuoroa varten. Ilman valvontaa palo saattaa levitä hyvinkin laajalle ennen kuin palokunta ehtii paikalle.

Huolellisen käytön lisäksi Laakkonen muistuttaa akkujen oikeaoppisesta hävittämisestä. 

– Käytöstä poistettavat akut tulee kierrättää oikein ja huolehtia, etteivät ne pääse heräämään uudelleen. Laitteen myyjältä voi kysyä neuvoja oikeaoppiseen kierrättämiseen liittyen. Toisinaan sekajätteiden sekaan heitetyt akut ja paristot ovat aiheuttaneet  tulipaloja jätteidenkäsittelylaitoksissa, Laakkonen jatkaa.

Toimi näin vaaratilanteessa

Litiumioniakussa pieneen tilaan on pakattu hyvin paljon energiaa. Kun laite vioittuu, on olemassa riski, että energia pääsee vapautumaan hallitsemattomasti. 

− Tulipalovaaraa lisää erityisesti se, että akuissa käytettävä neste on herkästi syttyvää. Tehokkaat litiumioniakut palavat usein aggressiivisesti ja räjähdysmäisesti, jolloin palot leviävät herkästi ja nopeasti, ja niiden sammuttaminen on hyvin vaikeaa. Lisäksi akuista vapautuu palossa myrkyllisiä kaasuja, Laakkonen kertoo.

– Akkujen lataamista varten kannattaa harkita paloturvallista akkukaappia, jolloin akut latautuvat turvallisessa tilassa. Työmaalla kannattaa myös pitää vara-akkuja riittävästi saatavilla.

Fennian asiantuntija korostaa, että tulipalon syttyessä tärkeintä on huolehtia omasta turvallisuudestaan ja terveydestään. Sammutusta tulee yrittää itse vain, jos katsoo sen olevan riittävän turvallista. 

Jos akku on laturissa palon syttyessä, ensimmäisenä tulisi yrittää irrottaa johto seinästä. Vaahtosammutin voi sammuttaa palon hetkellisesti, mutta akkupalo todennäköisesti syttyy pian uudelleen. Akun voi kuitenkin siirtää turvallisempaan paikkaan. 

− Paras tapa sammuttaa akkupalo on upottaa se veteen, mutta tämä voi olla vaarallista sammuttajalle, jos akkua ei ole saatu tilapäisesti sammutettua. Työpaikalla kannattaa pitää käden ulottuvilla vaahtosammuttimen lisäksi akkupaloihin tarkoitettuja AVD-palosammuttimia, Laakkonen muistuttaa. 

AVD-palosammutin on kehitetty erityisesti litium-ioni-akkutulipaloihin ja metallipaloihin. Sammuttimen aine kestää hyvinkin korkeita lämpötiloja ja estää palon leviämisen akustossa tekemällä suojakalvon paloalueen päälle.

Näin käytät akullisia työkaluja oikein

  • Lue valmistajan ohjeet huolellisesti ja noudata niitä. 
  • Lataa laite oikein. Älä jätä akkua latautumaan ilman valvontaa. Latauspaikan lähettyvillä ei tule pitää helposti syttyvää materiaalia. 
  • Pidä akut ja laitteet siisteinä. Putsaa lika ja pöly pois.
  • Tarkista laitteen kunto huolellisesti, jos se kolhiintuu tai putoaa. 
  • Muista myös työturvallisuus ja oikeat varusteet työkaluja käytettäessä.
  • Kysy myyjältä tuotteen turvallisuudesta ja varmista, että akussa tai tuotteessa on akunvalvontajärjestelmä (Battery Management System).
  • Hävitä käytöstä poistetut akut oikein. Laitteen myyjä opastaa tarvittaessa laitteen kierrättämiseen liittyen. Muista, että vialliset akut voivat väärin hävitettynä aiheuttaa tulipaloriskejä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus