Ketoinen Oy on kehittänyt gluteenittoman ja hiivattoman ketoleivän. Kuvassa yrittäjät Anni Hoffren, Nanna Mononen ja Niina-Marika Lahnavik-Hoffren.
23.3.2022 klo 14:31
Uutinen

”Välillä tuntuu, että keksimme vähän liian hyvän leivän” – Niinan nopea kokeilu omassa keittiössä johti monikansalliseen jakelusopimukseen

Kuopiolaisnaisten kehittämä ketoleipä on onnistunut lyhyessä ajassa vakuuttamaan alan kovimmat tekijät.

Kuopiolainen Niina-Marika Lahnavik-Hoffren voi hyvällä omallatunnolla sanoa keksineensä yhtiökumppaneidensa kanssa leivän uudelleen. Sen verran harvinaisesta tuotteesta on kyse.

Ketoinen Oy:n kehittämä, pakasteena myytävä leipä on viljaton, hiivaton, soijaton, gluteeniton ja kaiken lisäksi ketogeenisen ruokavalion mukainen. Vastaavaa tuotetta ei ole Suomessa aiemmin saatu laajasti kauppoojen valikoimiin.

– Leivän rakenne vastaa perussämpylää. Saimme kehitettyä tuotteen, joka ei ole sellainen kananmunan makuinen lätty kuin ketoleivät yleensä, Lahnavik-Hoffren kertoo.

Ketoleipä aiotaan viedä pian kansainvälisille markkinoille.

Leivän valmistaa neljän osakkaan viime vuonna perustama yritys. Osalla perustajista on aikaisempaa kokemusta ravintolabisneksestä. Kun ravintolan toiminta vaikeutui koronarajoitusten takia, piti keksiä jotain muuta. Samaan aikaan Lahnavik-Hoffrenin oma terveys petti.

– Jouduin sairauslomalle synnytyksen jälkeen, hän kertoo. Syytä etsittiin jonkin aikaa, kunnes se paikannettiin vaurioituneeseen aivolisäkkeeseen.

Lahnavik-Hoffren sai apua terveysongelmiinsa ketogeenisestä ruokavaliosta. Kun hän eräänä päivänä leipoi kotonaan maukkaan ketoleivän, ajatus heräsi.

– Ravintolan yhtiökumppanini oli sattumoisin niin ikään ketogeenisella ruokavaliolla. Kontaktoimme muutaman paikallisen leipomon ja yksi yrittäjä innostui.

Hän oli Nanna Mononen, joka sittemmin myi oman leipomonsa ja siirtyi Ketoinen Oy:n osakkaaksi.

Iso konserni lähti mukaan

Kesko innostui ensimmäisenä ketoleivän mahdollisuuksista ja otti tuotteen valikoimiinsa. S-ryhmä lähti mukaan, kun kävi selväksi, että tuote menee kaupaksi. 

Viime vuoden kesäkuussa verkkoon tarttui iso kala, Lantmännen. Se on ruotsalainen maatalousosuuskunta, joka hallinnoi yhtä Pohjoismaiden suurimmista elintarvike- ja energiateollisuuden konserneista. Osuuskunta toimii yli 20 maassa.

– Syyskuussa teimme jakelusopimuksen, joka toi leivät tammikuussa Baltiaan ja Suomeen. Seuraavaksi meillä on tarkoitus laajentua Eurooppaan hyvinkin nopealla aikataululla, Lahnavik-Hoffren kertoo.

”Lantmännenin leivistä vastaava johtaja kertoi meille, että me olemme kaikkea sitä, mitä tulevaisuuden leiviltä odotetaan.”

Niina-Marika Lahnavik-Hoffren

Yrityksestä äskettäin tehdyn lehtiartikkelin julkaisun jälkeen yrittäjät saivat tiedustelun myös Espanjasta.

– Jotain hyvää koronasta siis seurasi. Lantmännenin leivistä vastaava johtaja kertoi meille, että me olemme kaikkea sitä, mitä tulevaisuuden leiviltä odotetaan, että leipä on hyvästä eikä pahasta, Lahnavik-Hoffren sanoo ylpeänä.

Hän itse toivoo, että ketogeeninen leipä olisi ratkaisu monen kuluttajan terveysongelmiin.

– Meillä on alkamassa yhteistyö Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan kanssa. Itseäni kiinnostaa, millä tavalla ketoleipä voisi edesauttaa suoliston toimintaa. Suurin ongelma esimerkiksi keliaakikoiden ruokavaliossa on kuitujen vähäinen saanti.

Ketoinen Oy:n kehittämän leivän kuidut ovat pääsääntöisesti peräisin psylliumista. Proteiini on saatu juustosta ja kananmunasta. Lisäksi leipä sisältää muun muassa manteleita ja siemeniä.

– Meillä on hyvä resepti.

Kolmas rahoituskierros käynnissä

Ketoisen ensimmäinen leipomo perustettiin parissa kuukaudessa isoon vuokrattuun teollisuuskeittiöön, jonne yrittäjät hankkivat uunit leipien valmistusta varten.

Yrittäjät sijoittivat hankkeeseen omaa rahaa ja tekivät mahdollisimman paljon itse. Samoihin aikoihin mukaan löytyi yksi bisnesenkeli, Puolustusvoimien palveluksessa työskentelevä Mikko Lempinen. Lisärahaa saatiin ELY-avustuksesta.

– Kun saatiin Lantmännenin diilin, tajusimme, että tarvitsemme tehtaan. Löysimme vanhan makkaratehtaan Kuopiosta ja remontoimme sen uuteen uskoon. Sekin oli parin kuukauden rykäisy.

Tehdasprojektiin Ketoinen sai isomman rahoituksen ELYltä. Samalla omistajat sijoittivat lisää omaa rahaa yritykseen. Nyt käynnissä on kolmas rahoituskierros, jolla etsitään pääomaa kansainvälistymiseen.

– Välillä olemme miettineet, että keksimme vähän liian hyvän leivän. Niin paljon olemme saaneet yhteydenottoja, apua muilta ja kiinnostusta eri puolilta.

– Tämä kaikki on kuitenkin tullut sydämestä, halusta kehittää jotain uutta, Lahnavik-Hoffren sanoo.

Apua on tullut muun muassa ulkoministeriöstä, Team Finlandin vienninedistämisyksiköstä, joka on tarjonnut apua vientiponnisteluihin.

Ketoisen leipäinnovaatiosta kertoi aiemmin Ilta-Sanomat.

Pauli Reinikainen