Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

15.2.2017 klo 08:16
Uutinen

Valinnanvapaus avain toimiviin sote-palveluihin

Sote-uudistuksessa on ratkaisun hetket. Keväällä päätetään, miten valinnanvapaus toteutetaan. – Oikein toteutettuna se turvaa lähipalveluiden saatavuuden ja pienten palvelutuottajien pääsyn markkinoille, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoo.

Vuosia valmisteltu sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus ryskähtelee eteenpäin tänä keväänä, kun lakimuutoksia laaditaan. Viilattavana on esimerkiksi se, miten valinnanvapaus toteutetaan.

– Se ratkaisee sote-uudistuksen tavoitteiden toteutumisen, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen toteaa.

Suomen Yrittäjien hallituksen mukaan valinnanvapaus on rakennettava niin, että asiakas todella saa valita. Yrittäjäjärjestön hallitus käsitteli sote-uudistusta vuoden ensimmäisessä kokouksessaan. Sote-uudistus nousee varmasti esiin kevään kuntavaalikeskusteluissa, vaikka kunnat eivät jatkossa vastaakaan sote-palveluista.

Hallitus oikeilla linjoilla

Yrittäjäjärjestön hallitus kannattaa maan hallituksen linjauksia valinnanvapaudesta. Hallitus esittää muun muassa suoran valinnan palvelutuottajavalintaa, näihin palveluihin kytkeytyvää maksuseteliä, muiden palveluiden asiakasseteliä ja henkilökohtaista budjettia.

– Valinnanvapaus kannattaa toteuttaa tavalla, joka edistää pienten tuottajayritysten pääsyä markkinoille. Vain näin voidaan turvata, että laadukkaita lähipalveluita saa koko maassa ja järjestelmä toimii järkevin kustannuksin, Suomen Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoo.

Hinnat näkyviin!

Uuden sote-järjestelmän kulmakivi on se, että vuonna 2019 aloittavien maakuntien pitää järjestää palvelut, mutta varsinainen palveluiden tuotanto on eriytettävä siitä.

– Vain näin saadaan palveluiden kustannukset näkyviin ja voidaan verrata eri tuottajien palvelutasoa tasapuolisin perustein, Mäkynen sanoo.

– Tähän asti yksityisen tuotannon mahdollisuuksia ei ole hyödynnetty tarpeeksi. Nyt ollaan saamassa selkeyttä, joka hyödyttää asiakkaita ja helpottaa yritystoiminnan harjoittamista olennaisesti, Mäkynen kiittää ja muistuttaa, että linjaukset pitää nyt saada lakiin.

Kilpailun toteutuminen varmistettava

Hallitus on jo aiemmin linjannut, että Kilpailu- ja kuluttajavirasto valvoo kilpailun toteutumista sote-palveluiden markkinoilla ja sen osana myös pk-yritysten toimintamahdollisuuksia.

– Nyt hallituksen on toteutettava linjauksensa ja luotava menettelyt, joilla turvataan uusien toimijoiden sekä pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuudet tarjota sote-palveluita, Mäkynen sanoo.

– Tarvitaan täsmätoimia, joilla estetään markkinoiden keskittyminen suurten yritysten tai julkisten tuottajien temmellyskentäksi.

Jyrki Makynen, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja