18.5.2017 klo 19:04
Uutinen

Valokuvaamo vei voiton Vuoden Yrittäjäperhe -mittelössä – Matkakirjallisuus uutena aluevaltauksena

Kolmannessa polvessa toimiva Foto-Silmunen Oy ja Silmusen yrittäjäperhe palkittiin paikallisella Vuoden Yrittäjäperhe 2017 tunnustuspalkinnolla.

Yritys on erikoistunut koulu- ja päiväkotikuvaukseen ja on osakkaana Kuvaverkko Oy:ssä. Turun Yrittäjät jakoi Vuoden Yrittäjäperhe -tunnustuspalkinnon tänä vuonna 31. kerran.

Eero Silmunen aloitti valokuvaustoiminnan vuonna 1959 vuokraamissaan tiloissa autotallin peränurkassa. Virallinen yritystoiminta alkoi vuosien 1960–1961 taitteessa Käsityöläiskadulla.

Kun Kuva-Sampo haki uusia maakunnallisia koulukuvaajia 1960-luvun puolivälissä, Foto-Silmunen aloitti koulukuvaukset. Kuva-Sammon toimitusjohtajan vaihtuessa 1988 Foto-Silmunen sekä kaksi muuta valokuvausliikettä Helsingistä ja Lappeenrannasta perustivat Kuvakomppanian. Siitä kasvoi oman aikakautensa koulukuvausalan suurin toimija Suomessa.

Vuodesta 1996 asti Foto-Silmunen on ollut osakkaana Kuvaverkko Oy:ssä. Se on ollut edelläkävijä omalla alallaan ja tuonut ensimmäisten joukossa digikuvausta Suomen päiväkoteihin ja kouluihin. Hannu Silmunen tuli perheyritykseen töihin vuonna 1987.

– Aluksi olin markkinointitehtävissä ja kiersin kouluissa tekemässä kuvaussopimuksia. Pian siirryin myös kuvaamaan. Isäni oli mukana yrityksen toiminnassa vielä eläkeiän ylitettyään. Virallinen sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 2009, kertoo Foto-Silmusen toimitusjohtaja Silmunen.

Harrastuksesta syntyi uusi aluevaltaus

Kun Hannu ja Kaarina Silmusen lapset olivat pieniä, Kaarina oli heidän kanssaan kotona. Vuodesta 2000 hän on ollut aktiivisesti mukana yrityksen toiminnassa. Hänen vastuullaan ovat toimistotyöt ja kuvauksissa avustaminen. Perheen kaikki neljä lasta ovat olleet yrityksessä kiireapulaisina.

Yrittäjäpariskunnan vanhin lapsi Matias Silmunen on työskennellyt vuodesta 2010 yrityksessä valokuvaajana.

Yritys muutti uusiin tiloihin Leaf Centeriin vuonna 2013. Yhtenä tavoitteena on studiokuvausten määrän kasvattaminen. Studiossa on tulostin, jolla voi teettää gallerialaatuisia kuvia ja canvas-tauluja.

– Perheemme harrastaa partiohenkistä matkailua. Sen myötä osaksi toimintaamme on tullut matkakirjallisuuden teko. Pari vuotta sitten valmistui esikoisteokseni Etruskien mailla, ja nyt työn alla on Löytöretkellä Baltian luonnossa -kirja, kertoo Kaarina Silmunen.

Foto-Silmunen Oy:n liikevaihto oli viime tilikaudella 406 000 euro. Yritys työllistää neljä työntekijää ja lisäksi viisi sopimuskuvaajaa koulu- ja päiväkotikuvauksissa.

Kuva: Matias Silmunen

Kuvassa Hannu ja Kaarina Silmunen sekä Matias Silmunen

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi