24.2.2021 klo 09:49
Uutinen

Valtavasti yrityksiä tulossa myyntiin Varsinais-Suomessa – yrityskaupat saatava yhtä arkisiksi kuin autokaupat 

Joka kolmas yritys on vaihtamassa omistajaa Varsinais-Suomessa seuraavan viiden vuoden kuluessa, käy ilmi tuoreesta Pk-yritysbarometrista. Varsinais-Suomen omistajanvaihdostyö on arvioitu maan parhaaksi.

– On kyse työpaikoista. Varsinais-Suomen Omistajanvaihdospalvelun tavoitteena on varmistaa yritysten toiminnan jatkuvuus sekä sitä kautta edistää työllisyyttä ja alueen elinvoimaisuutta, Varsinais-Suomen Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkö Jutta Wirén huomauttaa.

Omistajanvaihdosta seuraavan viiden vuoden kuluessa suunnittelee 30 prosenttia Varsinais-Suomen pienistä ja keskisuurista yrityksistä. Varsinais-Suomessa toimii noin 27 000 yritystä, mikä tarkoittaa, että jopa noin 8000 yritystä etsii jatkajaa seuraavan viiden vuoden aikana.

– Omistajanvaihdosta suunnitteleva yrittäjä tarvitsee usein apua esimerkiksi jatkajan löytämiseen ja yrityksen hinnan määrittämiseen. Omistajanvaihdospalvelumme kokoaa yhteen maakunnan johtavat asiantuntijat muun muassa arvonmäärityksen, verotuksen, rahoituksen sekä juridiikan saralta. Kumppaniverkostomme kautta yrittäjien on mahdollista saada syvempää asiantuntemusta vaativaa neuvontaa. Liikkeellä kannattaa olla ajoissa, Wirén sanoo.

Omistajanvaihdos ei ole aivan yksinkertainen asia.

– Yrityskaupat pitää saada yhtä arkisiksi kuin asunto- ja autokaupat. Onnistuneet omistajanvaihdokset ovat koko maakunnan elinvoiman kannalta merkittävässä roolissa. Mitä enemmän Varsinais-Suomeen saadaan onnistuneita omistajanvaihdoksia, sitä useampi yritys saadaan uuteen kehitys- ja kasvuvaiheeseen, Wirén toteaa.

Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera selvittivät yritysten omistajanvaihdosaikeita Pk-yritysbarometrissa, johon vastasi Varsinais-Suomessa 450 yrittäjää. Pk-yritysbarometri on alueellisesti ja toimialarakenteeltaan Suomen kattavin elinkeinoelämän kysely.

Oman alueen omistajanvaihdospalvelut suosittuja

Valtakunnallisen evaluoinnin mukaan Omistajanvaihdospalvelu on Varsinais-Suomessa maan parasta.

– Meillä on toiminnasta vastaava organisaatio omistajanvaihdosten edistämiseksi, eri tahoja kokoava yhteistyöfoorumi, säännöllisiä tapahtumia ja matalan kynnyksen neuvontapiste yrittäjille. Lisäksi yrittäjille suunnattuja aktivointitoimenpiteitä tehdään säännöllisesti ja omistajanvaihdospalvelut ovat kehittyneet myönteisesti viime vuosina. Palvelu on myös avoin kaikille varsinaissuomalaisille yrityksille, omistajanvaihdospalvelua alueella koordinoiva Wirén sanoo.

Pk-yritysbarometrin mukaan oman alueen maksuttomat omistajanvaihdospalvelut ovat yrittäjille houkuttelevin vaihtoehto, mistä hakea apua omistajanvaihdoksissa. Myös tilitoimistojen puoleen käännyttäisiin useasti. Konsultteja ja asianajajatoimistoja käyttäisivät laajemmin suurimmat pk-yritykset.

Omistajanvaihdoksella voi kasvattaa kunnan elinvoimaa

Omistajanvaihdosten edistäminen vaatii toimia myös kunnilta. Kuntien tulisi tunnistaa alueensa yrityksistä ne, jotka todennäköisesti kohtaavat lähivuosina omistajanvaihdoksen. Yksikin menetetty työpaikka heikentää kunnan elinvoimaa.

– Onnistuneiden omistajanvaihdosten aikaansaamiseksi tarvitaan jatkuvaa tukea ja työtä. Varsinais-Suomessa kuntia on Omistajanvaihdospalvelussa mukana yhteistyökumppaneina ja toivotamme uudet kumppanit mukaan tärkeään työhön. Kunhan tilanne pandemian osalta normalisoituu, pääsemme taas kiertämään maakuntaa ja kohtaamaan asiakkaita nykyistä laajemmin myös alueille, Wirén sanoo.

Yrityksen ostaminen hyvä tapa aloittaa yrittäjänä

Yrityksen laajentamista tai perustamista harkitsevalle yrityksen tai liiketoiminnan ostaminen on varteenotettava vaihtoehto. Suomen Yrittäjät esittää, että kokeneille liikkeenjohdon ammattilaisille luodaan Yrittäjäksi yritysostolla -valmennus.

Lisäksi oppilaitoksiin tarvitaan lisää jatkajakouluja, jotta yrittäjiksi haluavat nuoret hoksaavat, että yritystä ei aina tarvitse perustaa, vaan voi ostaa jo olemassa olevan yrityksen.

– On selvää, että yrittäjäkentälle tarvitaan uutta verta ja nuoren sukupolven tekijöitä. Oppilaitoksissa kyllä koulutetaan yrittäjyyteen, mutta pääpaino on usein uuden yrityksen perustamisessa. Tähän tarvitaan muutos. Tavoitteenamme on, että olemassa olevan yrityksen ostaminen on varteenotettava vaihtoehto uuden yrityksen perustamiselle, Jutta Wirén sanoo.

Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera julkistavat Pk-yritysbarometrin kaksi kertaa vuodessa, helmikuussa ja syyskuussa.

Suomen Yrittäjät julkisti tammikuussa 15 toimenpidettä omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi -ohjelman.