Sähköyhtiön konkurssi
Ylöjärveläinen yrittäjä tarkkailee nyt sähkön hintaa herkeämättä.

”Viime yön nukuin unilääkkeillä” – Sähköyhtiö ilmoitti yrittäjälle konkurssista vasta, kun uutinen oli jo lehdessä: Sähkölasku kymmenkertaistui yhdessä yössä

Ylöjärveläinen yrittäjäpariskunta on tukalassa tilanteessa. Nyt yrityksessä seurataan herkeämättä pörssisähkön hintaa ja keittiökoneiden käyttöä pyritään ajoittamaan edullisempiin tunteihin.

Ylöjärvellä sijaitsevan Viljakkalan kyläpuoti & Bistro Viljattaren yrittäjä luki maanantaina epämiellyttävän uutisen: kotkalainen Karhu Voima Oy oli ajautunut konkurssiin.

– Media kertoi uutisen kaksi päivää ennen kuin yhtiöstä oltiin yhteydessä sähköpostitse, miehensä Janne Mäkelän kanssa yhdistettyä kyläkauppaa, kahvilaa ja bistroa pyörittävä Mirve Mäkelä kertoo.

Uutisen luettuaan yrittäjät alkoivat kiireellä etsiä uutta sähkösopimusta.

– Soitimme sähköyhtiöitä läpi, mutta mistään ei vastattu. Linjat olivat ruuhkautuneet.

Janne Mäkelä lähetti samaan aikaan sähköposteja eri sähköyhtiöillle. Ne jotka vastasivat, toistivat samaa viestiä: tarjolla oli vain pörssisähköä.

– Se tarkoitti, että sähkölaskumme pomppasi yhdessä yössä noin 10-kertaiseksi.

”En haluaisi sanoa ääneen laskun hintaa, kun se puistattaa jo nyt.”

Mirve Mäkelä, yrittäjä

Tähän asti yritys on maksanut sähköstä noin 300 euroa kuukaudessa. Yrittäjien tekemän arvion mukaan lasku nousee noin 3000 euroon. Korkeimmillaan pörssisähkö on käynyt viime päivinä euron tuntumassa kilowattitunnilta.

– En haluaisi sanoa ääneen laskun hintaa, kun se puistattaa jo nyt. Viime yön nukuin unilääkkeillä. Koko ajan pohtii tulevaa ja miettii, miten tästä selvitään. Onneksi olen oppinut nuukuutta mieheltäni.

Töihin ”superaikaisin”

Pörssisähkön tultua käyttöön Mäkelät ovat pyrkineet muuttamaan toimintaansa niin paljon kuin mahdollista.

– Mieheni aloittaa pullien paistamisen keskellä yötä tai aamuyöllä. Mietimme, koska pidämme tiskikoneita päällä, Mirve Mäkelä kertoo.

Pitsauunia yrittäjä eivät lämmitä lainkaan alkuviikosta, jolloin tilauksia on vähän. Eniten sähköä kuluttava, asiakastiloissa ollut pakastin oli pakko sulkea.

– Se kulutti ennen 3-4 euroa päivässä, pörssisähköhinnoilla noin 30 euroa päivässä. Kuukaudessa yhden pakastimen kulutus olisi ollut melkoinen. Aina kun asiakas avaa pakastimen oven, sähköä alkaa kulua.

Ravintola on hankkinut paljon elintarvikkeita pakastimiin. Nyt yritys pyrkii vähentämään varastoja ja hankkimaan tavaraa useammin tukusta. Myös valaistuksesta on tingitty.

– Aamuisin pidämme muutaman tunnin ajan päällä vain osaa valoista. Minä pyrin tekemään ruokaa silloin, kun sähkö on halpaa. Ongelmana on, että pörssisähkö on usein kalleimmillaan päivällä, kuin pitäisi palvella asiakkaita ja keittää perunoita.

Kesän tienestit sähkölaskuihin

Mäkelä maksoivat yrityksen sähköstä vielä viime viikolla vain neljä senttiä kilowattitunnilta. Karhu Voima Oy ei ole ensimmäinen konkurssiin ajautunut sähkönmyyjä. Yrittäjä ymmärtää konkurssin seuraukset, mutta kauhistelee, miten nopeasti tilanteeseen pitää sopeutua.

– Sääliksi käy pieniä ravintola-alan yrityksiä, joilla on paljon koneita. Meillä on 250 neliön tilassa yli 20 kylmäkonetta.

”Kesän tienestit menevät nyt sähkölaskuihin.”

Mirve Mäkelä

Viljakkala on noin 2000 asukkaan kylä. Kesällä asukasmäärä moninkertaistuu, kun mökkiläiset saapuvat.

– Olemme täällä maaseudulla ainoa paikka, jossa ihmiset käyvät kuluttamassa aikaa. Ei tätä omalla rahalla pyöritetä, Kaiken rahan pitää tulla yrityksestä, Mirve Mäkelä kertoo. Hän kiittelee sitä, että yrityksellä ei ole tällä hetkellä lainaa.

Kyläkaupan ja ravintolan pääasialliset tulot tehdään kesäisin. Tavallisesti niillä eletään hyvin talven yli, mutta ensi talvena voi olla toisin.

– Kesän tienestit menevät nyt sähkölaskuihin. Se tarkoittaa, ettei yrittäjän tarvitse taaskaan lomailla. Nyt yritetään vaan sinnitellä.

Pauli Reinikainen