23.10.2018 klo 15:38
Uutinen

Viisi vinkkiä: Toimi näin, jos tietokoneesi hidastelee

Windows-käyttöjärjestelmän hidastuminen voi jumittaa pahasti tietokoneen toimintaa. Kokosimme vinkit, joilla voit nopeuttaa Windowsia.

Hitaan Windows-käyttöjärjestelmän toimintaa voi nopeuttaa useilla tavoilla. Listasimme viisi keinoa.

1. Hallinnoi automaattisesti käynnistyviä sovelluksia

Windows käynnistää automaattisesti joitakin sovelluksia ja mitä enemmän niitä on, sitä hitaammaksi koneen toiminta käy. Sovellusten hallinnointi onnistuu Tehtävienhallinta-valikosta. Automaattisesti käynnistyvät ohjelmat voi tarkistaa Käynnistys-välilehdeltä. Kun poistat sovelluksen käytöstä, Windows ei suorita sitä automaattisesti.

2. Estä Onedriven synkronointi

Microsoftin pilvipalvelu OneDrive on sisäänrakennettu Windows 10 -käyttöjärjestelmään. Ohjelma synkronoin jatkuvasti sisältöä, jotta swe on käytettävissä pilvipalvelun kautta eri laitteilla ja ohjelmilla. Tämä voi hidastaa PC:n toimintaa. Jos haluat vapauttaa tietokoneen resursseja, synkronointi kannattaa kytkeä pois päältä. Sitä ennen voit tarkistaa, verottaako synkronointi tietokoneesi nopeutta. Tämä onnistuu oikealla klikkauksella OneDrive-kuvakkeen päällä ilmoitusosiossa, tehtävävalikon oikeassa reunassa. Klikkauksen jälkeen ponnahtavasta ikkunasta valitse synkronoinnin keskeyttäminen valituksi ajaksi. Tarkkaile tämän jakson aikana, vaikuttaako muutos tietokoneen nopeuteen. Jos vaikuttaa, voit poistaa synkronoinnin käytöstä kokonaan saman ponnahdusikkunan asetukset-valikon kautta.

3. Vapauta levytilaa

Tietokoneesta kannattaa vapauttaa kiintolevytilaa, jos se näyttää olevan vähissä. Tallennustilaa voi säädellä valikosta, jonka saa auki käynnistysvalikossa olevasta rataskuvakkeesta. Avautuvasta näkymästä näkee eniten kovalevytilaa verottavat sovellukset. Käyttäjä voi siirtää kyseiset sovellukset toiselle kovalevylle. Tätä ennen kannattaa kuitenkin huolehtia varmuuskopioinnista.

4. Kytke indeksointi pois päältä

Windows 10 indeksoi kovalevyä taustalla, kun käytät tietokonettasi. Jos käytössä on hitaampi tietokone, indeksointi voi hidastaa sitä entisestään. Onneksi indeksoinnin voi kytkeä pois päältä, jolloin tietokoneen toiminta pitäisi nopeutua. Kirjoita tehtäväpalkin hakukenttään servicec.msc ja klikkaa tulosta. Skrollaa avautuvasta ikkunasta voit keskeyttää indeksoinnin tai Windows Search -toiminnon. Käynnistä tämän jälkeen tietokoneesi uudelleen.

5. Karsi graafisia elementtejä

Windows pyrkii parantamaan ulkoasun näyttävyyttä muun muassa erilaisilla varjostuksilla ja animoinneilla. Nämä voivat osaltaan hidastaa järjestelmän toimintaa. Tehosteita voi säätää kirjoittamalla tehtäväpalkin hakukenttään sysdm.cpl. Tämän jälkeen klikkaa Lisäasetukset ja Suorituskyky.

Lähteet: Tivi, ComputerWorld

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi