Kuva: Pixhill
17.3.2023 klo 10:12
Uutinen

Vireille pantujen konkurssien määrä 1,5-kertaistui helmikuussa – ”Synkät luvut kertovat korutonta kieltä”

Helmikuussa pantiin vireille 303 konkurssia, kertoo Tilastokeskus.

Tämän vuoden helmikuussa vireille pantujen konkurssien määrä oli 1,5-kertainen viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Tilastokeskuksen tiedotteen mukaan helmikuussa pantiin vireille 303 konkurssia, mikä on 109 konkurssia enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Henkilötyövuosien määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli 1 357, mikä on 556 henkilötyövuotta enemmän kuin vuoden 2022 helmikuussa.

– Synkät luvut kertovat korutonta kieltä talouden aktiviteetin hiipumisesta. Venäjän hyökkäyssotaa seurannut energiakriisi ja sitä seurannut hintojen nopea nousu on saanut yritykset ja kuluttajat varovaisiksi. Varovaisuus näkyy esimerkiksi palvelujen kysynnän hiipumisena, sanoo ekonomisti Petri Malinen Suomen Yrittäjistä.

– Nyt on välttämätöntä varmistaa talouden rakenteita korjaamalla se, että taantuman jälkeen Suomi pääsee kasvu-uralle muun Euroopan tapaan. Meillä ei ole varaa uuteen menetettyyn vuosikymmeneen, Malinen jatkaa.

Eniten konkursseja, 102, laitettiin helmikuussa vireille toimialalla muut palvelut. Muiden palveluiden päätoimiala käsittää mm. informaatio- ja viestintäpalvelut, rahoitus- ja vakuutustoiminnan, kiinteistöalan toiminnan, ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan, hallinto- ja tukipalvelut, koulutuspalvelut, terveys- ja sosiaalipalvelut sekä taide-, viihde- ja virkistystoiminnan.

Vireille pannuilla konkursseilla tarkoitetaan konkurssiin haettuja yrityksiä, yhteisöjä tai luonnollisia henkilöitä. Konkurssin vireilletulo ei läheskään aina merkitse yrityksen tai ammatinharjoittajan ”konkurssiin menemistä” ilmaisun varsinaisessa merkityksessä, korostaa Tilastokeskus.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus