12.5.2021 klo 06:32
Uutinen

Voimien yhdistäminen kannattaa

– Kiertotalouden haltuunotossa Pohjois-Karjalassakin on todella paljon penkomatonta maaperää – asioita, joista raaka-aineen näkökulmasta kannattaa katsoa ihan uusin silmin, Apila Groupin kehitysjohtaja Kirsi Mononen kannustaa muistuttaen.

Jakamistalous on tätä päivää. Voimat yhdistämällä voidaan saada suurta aikaan. Lineaaritaloudessa eläminen tulee olemaan todella kallista. Ne yritykset, jotka hakevat ajoissa materiaaliviisaita kiertotalouden ratkaisuja, tulevat voittamaan. Voitto mitataan kuluttajien luottamuksena ja rahassa. Tämän vahvan viestin takana on Apila Group, joka tekee vankkaan materiaalikemian osaamiseen perustuvaa, materiaalitehokasta tuotekehitystä ja tutkimusta.

Yritysrajapintaan liittyen kehitysjohtaja Kirsi Mononen nostaa esille aikajänteen merkityksen.

– Omassa laboratoriossamme pystymme tekemään nopeita kokeiluja, quick and dirty -materiaalikehitystä. Mennään syvälle kemiallisten sidosten maailmaan. Tässä tekemisessä meidän valttimme akateemiseen tutkimukseen verrattuna on nopeus. Pystymme etenemään enemmänkin kahdessa viikossa kuin kahdessa vuodessa. Parhaat ratkaisut ja tuottavimmat konseptit pystytään tuotteistamaan ja kaupallistamaan ripeästi. Teemme työtä teollisuutta varten, suoraan markkinaan.

Ämpäritavaraa

Apila Groupin ydintoiminnot sijaitsevat Lehmossa. Halli-, laboratorio- ja konttoritilaa on laajennettu moneen kertaan. Työntekijöitä on nyt kaikkiaan 11.

Fyysistä tilaa tarvitaan paljon, sillä Apila Groupin luupin alle asiakkailta tulee monenlaista materiaalia. Teollisuuden sivuvirroissa soljuu muun muassa tuhkaa, kaivannaisteollisuuden sivukiveä, sakkoja, kumia ja muoveja. Paljon materiaalia, jonka kemiat kannattaa selvittää, arvokkaat osat hyödyntää, ja luoda kombinaatiot sekä keinot, joilla materiaalista voidaan valmistaa uutta ja hyödyllistä.

– Täällä sahataan, jauhetaan ja sekoitetaan. Monesti materiaali on ihan ämpäritavaraa. Yhden jäte voi olla toisen arvokas raaka-aine. Me emme pelkää upottaa käsiämme syvälle ämpäriin.

Materiaaliviisautta maailmalle

Apila Group oli oikeassa paikassa, oikeaan aikaan – Business Joensuun ja Joensuun kaupungin koordinoimalla koulutusviennin matkalla Chilessa ja Perussa vuonna 2019. Nyt korjataan onnistuneen pohjatyön hedelmiä; Apila Group konsultoi Chilessä energia- ja kaivosalan sivuvirtojen hyödyntämistä uusissa, kestävissä tuotteissa. Tavoitteena on kehittää vähähiilisiä tuotteita globaaleille rakennusmarkkinoille.

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä Ässä Oy
Kuvat: Jarno Artika


Artikkeli on Neuvokas-jäsenlehdestä. Pääset lukemaan sitä klikkaamalla tästä >