Anne ja Markku Lahtinen ovat jo vuodesta 2005 hyödyntäneet digitaalisia alustoja työyhteisöjen valmennus- ja kehittämispalveluissaan sekä ryhmäpeleissä.
7.4.2022 klo 09:39
Uutinen

Vuorovaikutustaidot puntarissa

Pari vuotta sitten hämeenlinnalaistuneet Anne ja Markku Lahtinen työskentelivät 2000-luvun alkupuolella Oulussa. Anne toimi kouluttajana, konsulttina ja työnohjaajana. Markku työskenteli teknisen alan tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä. Oulun Technopoliksessa heillä kypsyi oma liikeidea henkilöstön kehittämiseen digitaalisia työkaluja hyödyntäen. Ahaa Vision Oy perustettiin vuonna 2005.
– Ensimmäisenä tuotteena lanseerasimme web-pohjaisen Visuaalisen viremittarin. Se on visuaalisuuden ja avoimien selityskenttien ehdoilla toimiva henkilöstökysely. Tuotteen elinkaari jatkuu edelleen, kuvailee Anne Lahtinen.

Oma tietämys hr-asioista kasvoi ja vuosien varrella on kehitetty erilaisia henkilöstön sekä vuorovaikutuksen kehittämisen kyselyitä, sovelluksia, ryhmäpelejä ja infografiikkaa. Asiakkaamme haluavat vahvasti satsata myös esimiesvalmennukseen ja työnohjaukseen.
– Henkilöstö on kuin puutarha, jota pitää huoltaa ja ravita. Ilmaistut kehittämistarpeet voivat olla hyvinkin moninaisia laatuongelmista johtamiseen, mutta tarkemmin tarkastellessa taustalla usein vaikuttaa vuorovaikutukseen liittyvät kitkat.

Millainen olen johtajana – millainen haluaisin olla?

Anne Lahtinen kertoo, että kehittämistarpeita löytyy kaiken kokoisista yrityksistä. Pienemmille yrityksille voidaan esimerkiksi tarjota esimiehen työnohjaus-coachingia henkilökohtaisella tasolla.
– On hyödyllistä pysähtyä havainnoimaan, reflektoimaan ja jäsentämään omaa johtamista arjen eri tilanteissa. Esimiehenkin pitää pystyä huolehtimaan työhyvinvoinnistaan ja voi ennakoiden valmistautua vaikeiden tilanteiden käsittelyyn turvallisessa työnohjauksessa.

Persooniin mukautumista

Vuorovaikutus lähtee ihmisten tarpeista ja persoonasta. Organisaatioissa on aina niitä, jotka haluavat olla esillä koko ajan ja toisaalta niitä, joilla ei ole tarvetta ja halua korostaa olemassaoloaan.
– Jotta voisit kehittyä vuorovaikutustaidoissa, sinun pitää ensin pystyä tunnistamaan, mistä ne muodostuvat. Olen huomannut, että valmennustilanteissamme annetaan herkemmin palautetta ja keskustellaan avoimesti keskinäisen vuorovaikutuksen toimivuudesta. Normityöelämässä sitä tehdään valitettavan usein vasta konfliktitilanteissa, kuvailee Anne Lahtinen.

Tämä verkkojuttu on tiivistelmä Hämeen Yrityssanomissa julkaistusta artikkelikokonaisuudesta. Lue lehti näköisjulkaisuna tästä:

Frico-vuorovaikutuspeli henkilöstön kehittämisen välineenä

Ahaa Visionin FriCo (Frictionless Communicaton – kitkaton kommunikointi) on verkossa toteutettava läsnäpeli ammatillisten vuorovaikutustaitojen peilaamiseen ja kehittämiseen. Lue uusimmasta Hämeen Yrityssanomista (linkki yllä), kun Hämeen Yrittäjien toimiston väki testaa FriCoa!