10.6.2021 klo 06:04
Uutinen

YEL on enemmän kuin vanhuuseläke – se tuo turvaa työelämän käänteissä

Somen keskustelufoorumeissa kovaäänisimmät ääripäät pääsevät yleensä ääneen. Ne, jotka ovat joutuneet YEL-vakuutukseensa turvautumaan, puhuvat YEListä hyvinkin lämpimästi – toiset taas vannovat omaehtoisen säästämisen nimeen. Ei ihme, jos tiukalla budjetilla toimivalla yrittäjällä menee pää pyörälle.

– Täytyy muistaa, että kaikki neuvot eivät perustu faktaan. Uskomukset ja väärinymmärrykset värittävät keskustelua ja luovat epätietoisuutta, Elon myyntipäällikkö Maria Ihalainen kertoo.

YEL tuo monipuolisen turvan

Yksi yleisimpiä väärinkäsityksiä YEL-vakuutuksen suhteen on se, että se vaikuttaa vain työuran jälkeen saatavaan vanhuuseläkkeeseen.

Todellisuudessa vakuutukseen vahvistettu työtulo määrää toimeentulon tason monessa elämän eri vaiheessa: yrittäjän sosiaalietuudet kuten vanhempainraha ja sairauspäiväraha perustuvat työtulon määrään. Korona-aika on myös osoittanut riittävän YELin tärkeyden yrittäjän työttömyysturvan kannalta.

YEL-työtulo kattaa toimeentulon myös silloin, jos yrittäjän terveys pettää ja hän jää työkyvyttömäksi.

– Kela katsoo aina YEL-työtuloa, ei yrittäjän itselleen maksamaa palkkaa. Moni yrittäjä yllättyy tästä sairastuessaan. Vapaaehtoiset eläkeratkaisut ovat hienoja täydentäviä elementtejä, mutta koskaan ei voi tietää mitä tulevaisuudessa tapahtuu. YEL on väärä säästämiskohde, jos yrittäjä joutuu jäämään esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeelle. On tärkeää muistaa myös yrittäjän puolison ja alaikäisten lasten tilanne, Fennian asiakaspäällikkö Tarja Kasurinen korostaa.

Järkevää YELiä itselleen maksava ei kadu

Harva yrittäjä harmittelee jälkikäteen omaan työpanokseen nähden riittävällä tasolla maksamaansa vakuutusta. Vaikka eläkeikä voi tuntua kaukaiselta, siihen kannattaa varautua etukäteen.

– Kun toimeentulo ei enää tulekaan yritystoiminnasta, totutusta elämäntyylistä on vaikea pitää kiinni, jos koko karttunut omaisuus on sidottu asuntoon tai autoon, Ihalainen sanoo.

Alivakuutettu yrittäjä saattaa joutua jatkamaan työntekoa eläkeiän jälkeen. Eläkekertymää on vanhuuseläkettä edeltävinä vuosina vaikea enää nostaa.

Ihalainen muistuttaa, että sekä yrittäjälle että työntekijälle kertyy samansuuruinen osuus eläkettä vuodessa. Työntekijöille karttuma lasketaan vuosiansioista, yrittäjille työtulosta.

– Jos vakuuttaa itsensä minimitasolle eli reiluun 8 000 euroon vuositasolla, se vastaisi kuukausittain 670 euron palkkaa. Oletko yrittäjänä valmis siihen, että saisit sen mukaisen turvan?

Entä jos YEL-vakuutuksen tueksi on säästänyt sijoittamalla kuten niin moni neuvoo?

– Sijoittaminen sinänsä on hyvä asia. YEL-vakuutusta ei vain saisi verrata sijoitukseen, sehän on vakuutus. Se tuo monipuolista turvaa työelämän eri käänteissä.

Artikkeli on muokattu Elon verkkosivuilla 11.2.2021 julkaistusta tekstistä.


Teksti on Neuvokas-jäsenlehdestä. Pääset lukemaan sitä klikkaamalla tästä >