31.3.2022 klo 14:45
Uutinen

Yksilöllisempää johtamismallia etsimässä

Forssalainen Ulla Lövholm on kokenut henkilöstön ja esimiestyön kehittäjä, konsultti ja rekrytoija. Hän toteaa, että työelämä ja johtamismallit ovat monimuotoistuneet sen sijaan, että haettaisiin jotain valtavirtaa maailmalta.

– Tänä päivänä tunnistetaan ja jopa haetaankin erilaisuuksia organisaatioissa, oli kyseessä sitten ikä, persoona, kulttuuri tai muu tekijä. Nykyään uskalletaan hakea myös johtamiseen enemmän omaa linjaa ja yrityskulttuuria. Jopa konfliktit ja ristiriidatkin kannattaa käsitellä rakentavana voimana, koska se on suurempi mahdollisuus muutoksille.

Kohtaamisia ilman muodollisuuksia

Pienissä yrityksissä on harvoin mahdollisuutta palkata hr-ammattilaisia. Ulla Lövholm ehdottaa prinsiippinä, että yrittäjän kannattaa tehdä vuosikello. Siihen kannattaa merkata säännöllisesti tilanteet, missä kerätään porukka yhteen ja kerrotaan missä mennään.

– Mitä pienempi yritys, sitä useammin se on mahdollista. Niin hyvissä kuin huonoissa yritykseen liittyvissä uutisissa kannattaa olla avoin, sillä piilottelu osataan lukea ja se hiertää välejä. Lisäksi jokaisen kanssa kannattaa pitää vapaamuotoisia keskusteluja, enkä tarkoita tällä paperista luettua jäykkää kehityskeskustelua.

Ulla Lövholm suosittelee, että jokaisella yrittäjällä pitäisi olla henkinen olkapää – keskustelukumppani tai mentori. Hallituksen kokoaminen voisi tuoda laaja-alaisempaa näkemystä ja tukea, mutta harvemmin pienyrityksellä on siihen mahdollisuutta.

– Kannattaa tutustua yrittäjäjärjestön mentoripalveluihin, koska se on myös maksutonta apua ja henkilökohtaista sparrausta yrittäjälle. Aina voi soittaa ja kysyä, mitä tekisin tässä ja tässä tilanteessa, kehottaa Lövholm.

Tämä artikkeli on tiivistelmä artikkelikokonaisuudesta, mikä julkaistaan 7.4. jaettavassa Hämeen Yrityssanomissa. Lehti on luettavissa näköisjulkaisuna myös verkkosivuillamme.