19.12.2019 klo 15:57
Uutinen

Yle esittää yrittäjistä kertovan dokumenttisarjan – ”En ole pitänyt lomaa kolmeen vuoteen”

Unelma Oy -dokumenttisarja kertoo kolmen eri aloilla työskentelevän tuoreen yrittäjän kiehtovan ja rankan tarinan.

7-osainen dokumenttisarja julkaistaan Yle Areenassa kokonaisuudessaan 20.1. ja Yle TV1:ssä jaksot nähdään 21.1. alkaen tiistaisin klo 20. Kolmea päähenkilöä ja heidän arkeaan yrityksensä alkutaipaleilla on seurattu yli vuoden ajan.

Tuoreet yrittäjät kamppailevat kukin omanlaisten haasteiden kanssa. Unelma Oy on Ylen mukaan kertomus uhrautumisesta ja tulevaisuuden toivosta, yrittäjäidentiteetistä ja pakkomielteestä, sekä lopulta kaiken voittavasta rakkaudesta.

Jussi Jalonen: ”En muista millaista on olla virkeä”

Valkeakoskelaisella Jussilla, 42, on yhden miehen LVI-firma nimeltä Pitkän Jussin Putki. Jussi aloitti työuransa aikaisin, hänen oli mentävä jo 16-vuotiaana paperitehtaaseen töihin.

Lukio-opintoihin ei ollut varaa, koska Jussin perhe tarvitsi taloudellista apua. Parikymppisenä hänestä tuli käytännössä yksinhuoltaja 1- ja 2-vuotiaille lapsille.

Pari vuotta sitten Jussi Jalonen jätti hyväpalkkaisen tehdastyön ja siirtyi epävarmaan yrittäjyyteen. Hän olisi halunnut tehdä tämän jo aiemmin, mutta tahtoi varmistaa lastensa toimeentulon.

– Kyllä mä uskon, että saan tästä vielä toimeentulon, Jussi vakuuttaa.

Jussi Jalonen kamppailee oman terveytensä sekä kannattavuuden rajoilla olevan yrityksen kanssa. Siinä eivät vuorokauden tunnit tunnu aina riittävän.

– En enää muista, millaista on olla virkeänä. Hetkittäin ehkä nousuhumalassa, Jussi toteaa.

Lomaa Jussi ei ole pitänyt kolmeen vuoteen.

Toni Goltz: ”Voin tehdä mitä vaan”

Espoolaisen Toni Goltzin, 33, yritys on tulevaisuuteen tähyävä Luomukoti Oy. Toni on rakennusinsinööri, joka jätti työpaikkansa suuren rakennusurakoitsijan palveluksessa.

Itse suunnittelemallaan minimalistisella pientalolla Toni Goltz haluaa myydä ihmisille uudenlaista, ekologista elämäntapaa ja vapautta. Hieman yli kymmenessä neliössä on hänen mukaansa kaikki tila, mitä ihminen asunnolta tarvitsee.

Tonin filosofian mukaan pienoiskodin rakentamisessa ei tule käyttää sellaista, mitä ei voi syödä.

– Olen alkanut ymmärtää, mitä kaikkia mahdollisuuksia täällä on, ja tuntemaan, että voin tehdä mitä vaan. Jos saan tehdä näitä taloja, onhan se hemmetinmoista vapautta, Toni pohtii.

Projektin edessä kuitenkin velat kasaantuvat. Toni Goltzin taival on kuvaus siitä, miten unelmasta voi tulla sekä pakkomielle että elämäntehtävä.

Anna-Mari Lämsä: ”Kaikki pelissä”

Anna-Mari Lämsän, 29, yritys Flora of Finland tähtää kansainvälisille markkinoille. Yrityksen liikeideana on ottaa kuvia Suomen luonnonvaraisista kasveista ja jalostaa ne designtuotteiksi.

Instagram-tilistä alkunsa saanut yritys on herättänyt heti kiinnostusta Japania myöten. Kaikki näyttää periaatteessa hyvältä. Sekä tuote että brändi ovat valmiina.

Kaikki ei kuitenkaan ole kunnossa yhtiökumppanin kanssa. Pohjois-Suomesta kotoisin oleva Anna-Mari Lämsä kipuilee menneisyytensä kanssa ja etsii paikkaa, johon kokee kuuluvansa.

Samalla yrittäjäsuvun perinteet luovat paineita.

– Nyt jos koskaan mä tunnen sen, että tässä on kaikki pelissä. Kaikki mitä mulla on annettavana, niin se on tässä, Anna-Mari sanoo.

Suurten vastoinkäymisten keskellä Anna-Mari laittaa kaiken toivonsa rakkauteen ja sen koossa pitävään voimaan.

Unelma Oy Yle Areenassa koko sarja 20.1. klo 00.01 ja Yle TV1:ssä 21.1. alkaen tiistaisin klo 20

toimitus(at)yrittajat.fi