SeinäjoenYrittäjät_AriPukkinen
16.11.2021 klo 09:59
Uutinen

Ylistaron Vuoden Yrittäjä 2021: Metallikoneistus Pukkinen Ky

Seinäjoen Yrittäjiin keväällä yhdistynyt Ylistaron Yrittäjät ry jakoi tänä vuonna viimeisen kerran oman Vuoden Yrittäjä -palkinnon. Ylistaron Vuoden Yrittäjä 2021 julkistettiin ja palkittiin Ylistaron yrittäjäjuhlassa lauantaina 13.11. ravintola Tarossa. Huomionosoituksen sai Metallikoneistus Pukkinen Ky.  

Metallikoneistus Pukkinen on tarjonnut metallialan alihankintapalveluita jo yli 30 vuotta 

Toissa vuonna 30-vuotispäiviään viettänyt Metallikoneistus Pukkinen Ky on yksi Ylistaron vanhimpia edelleen toiminnassa olevia metallialan yrityksiä. Vuonna 1989 virallisesti toimintansa käynnistänyt yritys tekee metallikoneistustöitä alihankintana kansallisesti ja osin myös kansainvälisesti.  

Yrityksen juuret juontavat 1980-luvun puoliväliin. Silloinen Ylistaron Terästakomo laajensi toimintaansa ja rakensi uusia hallitiloja Ylistaron keskustaan. Muutaman vuoden myös Terästakomon koneistuspuoli toimi kirkonkylän halleissa, mutta tilantarpeessa koneistustoiminnot siirrettiin Pelmaalle.  

Koneistusta tehtiin muutama vuosi Terästakomon nimissä, mutta tuolloin yrityksen palkkalistoilla toimineella, nykyisellä Metallikoneistus Pukkisen omistajalla, Ari Pukkisella kypsyä ajatus omasta yritystoiminnasta samalla, kun Terästakomo halusi siirtää koneistuksensa alihankkijalle.  

Keskustelujen jälkeen Terästakomon yrittäjä Jaakko Viitamäki myi joulukuussa 1988 koneistuslaitteensa Pukkiselle ja hänen yhtiökumppanikseen alkutaipaleelle lähteneelle Juha Kontturille.  

Ylistaron metallikoneistus Ky aloitti toimintanansa vuoden alusta 1989, ja toimi aluksi pääasiassa Terästakomon alihankkijana. Yritystoiminta käynnistyi mukavasti isomman asiakkaan alihankkijana, mutta jo toiminnan alkuvaiheessa mukaan tuli Terästakomon lisäksi myös muita asiakkuuksia.  

Ensimmäinen CNC sorvi yritykseen hankittiin vuonna 1993 ja samoihin aikoihin yritys koki myös muita muutoksia. Yrityksen alkutaipaleen mukana ollut Kontturi lähti yrityksestä vuonna 1993, jolloin Pukkinen osti yrityksen kokonaan omiin nimiinsä. Samalla myös yrityksen nimi muuttui Metallikoneistus Pukkiseksi, ja tällä toiminimellä yritys on toiminut siitä saakka.  

Juuri vauhtiin päässyt yritys koki kuitenkin myös haastavimmat aikansa juuri 1990-luvun alkupuolella, kun Japanin talouskupla ajoi aasialaismaan hiljalleen kriisiin ja Suomessakin otetut jenimääräiset lainat aiheuttivat vaikeuksia yrityksille kotimaisen laman lisäksi. Haasteista kuitenkin selvittiin ja 2000-luvulle tultaessa yrityksessä oli pystytty uusimaan konekantaa ja töitä piisasi aamusta iltaan. Työt aloitettiin 1990-luvun taitteessa käsikäyttöisillä koneilla, mutta nykyään hallista löytyy automatisoituja CNC-koneita.  

Vuodenvaihteessa 32 vuotta täyttävässä yrityksessä työskentelee tällä hetkellä yrittäjän lisäksi yksi työntekijä. Yrityksessä valmistetaan koneen osia muun muassa sirkkeleihin, kuormaajiin, laivan moottoreihin ja lukuisiin muihin laitteisiin.  

Yritys toimii edelleen samoissa tiloissa, joissa se yli 30 vuotta sitten aloitti. Toiminta jatkuu vahvana myös tulevaisuudessa, ja joidenkin vuosien päästä todennäköisesti uuden yrittäjän alaisuudessa. 

Ylistaron Yrittäjät on jakaneet Vuoden Yrittäjä -palkintoa vuodesta 1983 lähtien.