12.9.2018 klo 13:02
Uutinen

Yllättääkö tämä tutkimustieto? Vain harva pienyrittäjä haluaa vaurastua yritystoiminnalla

Danske Bankin tuoreen kyselyn mukaan vain harva pienyrittäjä tavoittelee yritykselleen kasvua ja taloudellista vaurastumista.

Danske Bankin suomalaisille pienyrittäjille tekemän kyselyn tulokset ovat yllättävää luettavaa, ainakin jos mielikuvissa on ollut yrittäjien tahto vaurastumiseen ja yrityksensä kasvattamiseen.

Kyselyn perusteella vain joka neljäs pienyrittäjistä tavoittelee yritykselleen kasvua. Lähes puolet kyselyyn vastanneista kertoo tavoitteekseen päivittäisen selviytymisen ja yrityksen pitämisen ylipäätään toiminnassa.

Kyselyyn vastanneista 37 prosenttia kertoo taloudelliseksi tavoitteekseen päivittäisen pärjäämisen. Vain muutama prosentti vastaajista tavoittelee miljoonaomaisuutta.

Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen katsoo, että tulokset kertovat ainakin osittain riittämättömistä kannustimista.

– Pitää toki ottaa huomioon, että otos tässä kyselyssä on melko suppea. Pienyrittäjälle yritystoiminta on ennen kaikkea ansaintakeino. Kun vaadittu ansaintataso on saavutettu, kannustimia kasvamiseen ei ole riittävästi. Suomessa pitäisi pohtia, miten saisimme pienimmät yrittäjät kasvu-uralle ja ottamaan riskiä.

Malisen mukaan Suomessa suhtaudutaan edelleen kaksijakoisesti yrittäjän vaurastumiseen.

– Menestyvää yrittäjää ei välttämättä ymmärretä. On muistettava, että kynnys ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen on valtavan suuri. Jotta saisimme riskejä pienemmiksi ja yrittäjät luomaan työpaikkoja, työmarkkinoiden joustavuutta pitää lisätä. Sitä olemme Suomen Yrittäjissä hakeneet.

Danske Bankin kuluvan vuoden touko–kesäkuussa toteutettuun kyselyyn vastasi yhteensä 301 yli 18-vuotiasta yksityisyrittäjää. Yrityksistä 65 prosenttia tekee alle 200 000 euron liikevaihtoa ja 53 prosenttia on yksinyrittäjiä.

Suomi jäljessä Pohjoismaita

Danske Bank Suomen yrityspankin johtajan Matti Vainionpään mukaan Suomi on kasvuhalukkuudessa muita Pohjoismaita jäljessä.

– Ero on selvä muihin Pohjoismaihin, siellä kasvuhalua löytyy enemmän. Meillä moni yritys välttelee velan­ottoa, ja jo saavutetun menettämisen pelko on suurempi kuin halu saavuttaa jotain uutta, Vainionpää sanoo.

Tutkimuksen perusteella yrittäjät kuitenkin sijoittavat varojaan yksityishenkilöinä enemmän kuin kansa keskimäärin.

Kyselystä ilmenee, että nuoret ovat kasvuhaluisempia kuin vanhemmat yrittäjät. Kyselyyn vastanneista 18-39- vuotiaista joka toinen kertoi tavoittelevansa kasvua.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi