13.4.2018 klo 13:02
Uutinen

Yrittäjä joutui luopumaan pienpanimostaan vastoin tahtoaan – ”verottajan tulkinta on rankaiseva”

Lammin Sahdin Pekka Kääriäisen mielestä verottajan päätös ei kannusta yrittämiseen.

Pienpanimo Lammin Sahdissa on tehty nopeutettu sukupolvenvaihdos. Perustaja Pekka Kääriäisen mukaan mukaan syynä ovat verottajan vaatimukset.

Panimon toimintaa jatkavat hänen lapsensa sekä vaimonsa Sirpa Kääriäinen.

Kääriäisen mukaan verottaja tulkitsee, että hänen omistuksensa Lammin Sahti Oy:ssä ja Rakuuna Olut Oy:ssä eli Bryggeri Helsingissä sekä Bryggerin hallituksen puheenjohtajuus vaarantavat kummaltakin yhtiöltä pienpanimoille valmisteverolain mukaan kuuluvan veronalennuksen.

– Verottajan takautuva tulkinta on yllättävä. Se on myös vastoin pienpanimoiden veronalennuksia määrittelevän ns. rakennedirektiivin sanamuotoa ja tarkoitusta. Verottajan tulkinta on rankaiseva ja vesittää direktiivin alkuperäisen tarkoituksen edistää työllistävää pienpanimotoimintaa, Kääriäinen perustelee.

Kääriäisellä on pienpanimoalennuksen edellytyksenä olevasta riippumattomuudesta jo kaksi ennakkopäätöstä aiemmilta vuosilta, mutta verottaja ei tunnusta päätöksille ns. luottamuksensuojaa.

Sotkun taustalla ovat pienpanimohuojennuksen myöntämisen ehdot. Verottajan mukaan panimot olisivat oikeudellisesti ja taloudellisesti riippuvaisia toisistaan. Lammin Sahdilla ja Bryggeri Helsingillä on asiasta vireillä valitukset Helsingin hallinto-oikeudessa. Niden käsittely on kesken.

– Joudun luopumaan Lammin Sahdista vastoin tahtoani. Jotta voin varmistaa näiden yritysten jatkumisen ja koska verottaja on päätöksessään käyttänyt myös perheenjäseniäni riippuvuutta aiheuttavina, täytyy varmaan selvittää, pitääkö minun vielä erota vaimostani, vaikka meillä on avioehto keskenämme. Kai minun pitää sen lisäksi nostaa kanne lapsia kohtaan ja kieltää isyytenikin, Pekka Kääriäinen arvuuttelee.

Kääriäisen mielestä verottajan päätös ei todellakaan kannusta yrittämiseen eikä ole nykyisten poliittisten linjausten mukaista.

– Asiointi verottajan kanssa on ollut tosi hankalaa, kun kysymyksiin ei saa minkäänlaisia vastauksia. Kaikkeen on haettava ennakkoratkaisupäätös, joka kestää noin kaksi kuukautta. Ei näin epävarmassa ympäristössä voi yrittää, eikä luottaa verottajaan, ex-sahtiyrittäjä sanoo tuskastuneena.

– Perustamani molemmat yritykset jatkavat normaalia toimintaansa, mutta itse täytyy katsella muuta toimintaa.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Pekka Kääriäinen