13.1.2017 klo 17:20
Uutinen

Yrittäjä löysi virheen OmaVeron järjestelmästä ja huolestui

Pienyrittäjä Riku Oksman on maksanut aiemmin verot ja työnantajamaksut neljännesvuosittain. Nyt kun OmaVeron kautta pitää hoitaa maksut kuukausittain, hän törmäsi järjestelmässä virheeseen. Se koskee verohallinnon mukaan onneksi vain 40:ää yrittäjää.

Helsinkiläisen Riku Oksmanin koulutus- ja konsultointipalveluja tarjoava mikroyritys on uusi ja hän maksaa palkkoja satunnaisesti. Vanhassa järjestelmässä hän on hoitanut ennakonpidätysten ja sotujen maksamisen verottajalle kolmen kuukauden välein.

Eräpäivä noissa maksuissa on ollut reilu kuukausi kvartaalin päättymisen jälkeen ja kuukauden 12. päivä. Esimerkiksi loka–joulukuun maksujen eräpäivä on normaalin aikataulun mukaan 12. helmikuuta.

Vuoden vaihteessa siirryttiin OmaVero-järjestelmään ja maksut on hoidettava jatkossa kuukausittain. Uusi järjestelmä ei tunnistanutkaan eräpäivää 12.2., vaan edellytti automaattisesti sen olevan 12.1.

Viime vuoden tiedot ja maksut pitäisi saada hoitaa entiseen tapaan, mutta uusi järjestelmä ei tunne enää tällaista mahdollisuutta.

– Huolestuin, että tuleeko tästä nyt merkintä rästissä olevista veroista ja maksuista. Siksi maksoin varmuuden vuoksi, vaikka minulla olisi ollut oikeus maksaa vasta kuukauden päästä. En tiedä kuinka monta kaltaistani yrittäjää tämä virhe koskettaa, Oksman miettii.

Hän muistuttaa myös, että ei kaikilla välttämättä ole varoja hoitaa normaalia aiemmin maksuja, jos ne on budjetoitu kuukautta myöhemmäksi.

Oksman otti yhteyttä verottajaan havaitsemastaan virheestä. Verohallinnon edustaja otti perjantaina yhteyttä Oksmaniin ja lupasi huolehtia, ettei järjestelmästä johtuvista ongelmista tule yrittäjille seuraamuksia.

Verohallinnosta kerrottiin perjantaina illansuussa Yrittäjäsanomille, että virheessä ei ole kyse sinänsä OmaVeron toiminnasta, vaan sama virhe on eri ilmoituskanavien (Ilmoitin.fi, Palkka.fi, Tyvi-palvelut) kautta tulleissa ilmoituksissa.

Asiakkaita, joita eräpäivävirhe koskee on verohallinnon mukaan yhteensä ainoastaan 40. Verohallinto korjaa virheen viran puolesta 16.1. alkavan viikon aikana.

– Pahoittelemme tapahtunutta virhettä, ja siitä asiakkaillemme aiheutunutta ylimääräistä vaivaa. Otamme myös yhteyttä kaikkiin neljäänkymmeneen asiakkaaseen virheen johdosta, kertoo verohallinnon tiedottaja Pirjo Korvola.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi