8.5.2018 klo 10:20
Uutinen

Yrittäjä, näin hoidat työntekijäsi työttömyyskassamaksun

Miten toimia, kun työnantaja maksaa työntekijän työttömyyskassamaksun? Tässä ohjeet.

Suomen Yrittäjät kannustaa yrityksiä maksamaan henkilöstöetuna työntekijöidensä työttömyyskassamaksut Yleiseen työttömyyskassaan (YTK). Ohessa ohjeet, kuinka se tehdään palkkahallinnossa ja kirjanpidossa:

Työntekijä ilmoittaa työnantajalle ottavansa edun vastaan ja liittyy itse Yleinen työttömyyskassa YTK:hon osoitteessa https://ytk.fi/. Työntekijä toimittaa YTK:n työttömyyskassan jäsenmaksulaskun työnantajalle maksettavaksi. Kassamaksu on 100 euroa vuonna 2018. Liittymisvuonna vuosijäsenmaksun suuruus määräytyy liittymisajankohdan mukaan.

Palkanlaskennassa työttömyyskassamaksua käsitellään kuten palkasta vähennettäviä ja toisaalle tilitettäviä eriä. Kassamaksu vähennetään työntekijälle maksettavasta nettopalkasta ja kirjataan työttömyyskassavelat-tasetilille. Lisäksi työntekijälle annetaan kassamaksun suuruinen lisäpalkka. Palkasta vähennetään normaalisti ennakonpidätys sekä palkansaajan tyel- ja työttömyysvakuutusmaksu.

YTK-kassan jäsenmaksulasku viedään yrityksen ostoreskontraan ja tiliöidään työttömyyskassavelat-tilille. Näin voidaan toimia, vaikka kassamaksulasku on työntekijän nimellä koska laskua ei kirjata yrityksen kuluksi. Kassamaksu on erä, joka on vähennetty työntekijän palkasta ja tilitetään työttömyyskassaan.

Työnantajan kustannus on työttömyyskassan jäsenmaksu lisättynä palkan sivukuluilla. Kustannus näkyy palkoissa ja palkan sivukuluissa.

Työttömyyskassaetu on työntekijälle palkkaa. Työntekijän saamasta edusta toimitetaan ennakonpidätys sekä palkansaajan tyel- ja työttömyysvakuutusmaksut. Työntekijälle kassamaksu on verovähennyskelpoinen.

Jos työntekijä on jo maksanut vuoden 2018 YTK-kassan jäsenmaksun itse

Työnantaja voi antaa työttömyyskassaedun työntekijälle, vaikka työntekijä on maksanut itse kassamaksunsa. Etu maksetaan antamalla YTK-kassan jäsenmaksua vastaava lisäpalkka. Palkasta vähennetään normaalisti ennakonpidätys sekä palkansaajan tyel- ja työttömyysvakuutusmaksu.

Miksi Yrittäjät kannustaa jäsenyrityksiään maksamaan työntekijöiden työttömyyskassamaksut? Lue juttu täältä

Mikael Pentikäisen blogi aiheesta