22.3.2019 klo 14:33
Uutinen

Yrittäjä, näin suojaudut yrityskaappauksilta

Kun teet ilmoitusta YTJ-palvelussa, voit valita, että jatkossa yrityksesi ilmoituksia voi tehdä vain sähköisesti.

Valitsemalla vain sähköisen vaihtoehdon yrittäjä voi varmistaa, että yrityksen ilmoituksia kaupparekisteriin ja Verohallinnolle voi tehdä jatkossa vain henkilö, jolla on siihen oikeus.

Ennen sähköisen ilmoituksen allekirjoittamista YTJ-palvelu pyytää valitsemaan jommankumman seuraavista:

– Vain sähköiset ilmoitukset ovat sallittuja

– Ilmoituksia saa vastaanottaa myös paperilomakkeina.

Kun yrittäjä valitsee vain sähköiset ilmoitukset, kaupparekisteri ja Verohallinto eivät ota enää vastaan yritykseltä paperilomakkeita (Y-lomake). Valinta koskee vain sellaisia ilmoituksia, jotka voi tehdä sähköisesti YTJ-palvelussa.

Näin voit seurata yrityksen tietojen muutoksia

Vaikka yrittäjä ei olisikaan vaihtanut pelkästään sähköisiin ilmoituksiin, hän saa automaattisesti sähköpostiin tiedon tekeillä olevista muutoksista – joita esimerkiksi huijarit tekevät yrittäessään kaapata yrityksen nimiinsä.

Jotta tämä automaattinen ilmoitusjärjestelmä toimii, pitää yrityksen toimiva sähköpostiosoite olla kaupparekisterissä. Toinen vaihtoehto on tehdä sopimus PRH:n kanssa, jos yrittäjä ei halua ilmoittaa sähköpostiaan julkiseen kaupparekisteriin ”kaupustelijoiden” pelossa. Sopimus on ilmainen.

Sopimuksen voi tehdä yrityksen kaupparekisteriin merkitty edustaja, kuten hallituksen jäsen, toimitusjohtaja, yhtiömies tai muu edustamiseen oikeutettu.

Kun yrityksen seurattavissa rekisteritiedoissa tapahtuu muutoksia, kaupparekisteri lähettää muuttuneet tiedot tekstitiedostona sähköpostilla noin tunnin kuluessa siitä, kun muutos on rekisteröity tai vireille tullut ilmoitus on kirjattu kaupparekisteriin.

”Huijarit yrittivät kaapata firmani”

Kaappausyrityksiä tapahtuu aina silloin tällöin. Viime vuonna yrittajat.fi:ssä kerrottiin Pirkanmaalla toimivan yrittäjän tapauksesta.

Yrittäjä säikähti, kun sai Patentti- ja rekisterihallituksesta (PRH) sähköpostiin ilmoituksen, että hänen yrityksestään on vireillä kaupparekisteri-ilmoitus. Yrittäjä soitti Patentti- ja rekisterihallitukseen.

– Soittaessani sinne sain tietää, että joku on ilmoittanut paperisella ilmoituksella uudet jäsenet yritykseni hallitukseen ja muuttanut yrityksen osoitetta, yrittäjä kertoi.

Hän ei halua esiintyä nimellään julkisuudessa.

Yrittäjä oli onneksi merkinnyt yhteystietoihinsa myös sähköpostiosoitteen, johon PRH lähetti automaattisesti ilmoituksen vireillä olevasta muutoksesta.

Tällaisissa huijaustapauksissa onnistuessaan rikolliset voivat esimerkiksi tehdä tilauspetoksia tai marssia pankkiin tyhjentämään yrityksen tilit.

Muutosilmoituksessa uusiksi hallituksen jäseniksi oli merkitty yrittäjälle tuntemattomia ihmisiä.

– Ihan outoja kaikki minulle, vierasperäisiä nimiä, pirkanmaalainen yrittäjä kertoi.

Hän selvitti, että osoite oli Espoossa ja siihen oli merkitty useita muita yrityksiä.

Lisää tietoa ja ohjeita PRH:n sivuilla

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi