1.9.2020 klo 12:01
Uutinen

Yrittäjä, saat jatkossa luvat viranomaisilta sähköisesti yhden luukun mallilla – Palvelu starttasi tänään 1. syyskuuta

Yrittäjä voi käynnistää kerralla lupahaun usean viranomaisen kanssa uudessa Luvat ja valvonta -palvelussa.

Tänään 1. syyskuuta verkossa aloittaneessa Luvat ja valvonta -palvelussa on aluksi haettavana teollisuuslaitoksen perustamiseen tai muutoksen tekemiseen aluehallintoviraston ympäristölupa ja Tukesin kemikaaliturvallisuuslupa.

Pääset palvelun sivuille klikkaamalla tästä.

Loppuvuodesta palveluun on tulossa tapahtumajärjestämisen lupien hakupalvelut. Luvat ja valvonta -palvelua kehitetään aktiivisesti ja uusia lupia sekä ilmoituksia lisätään palveluun vaiheittain.

Sujuvampi ja nopeampi lupien käsittely

Luvat ja valvonta -palvelulla pyritään ennen kaikkea helpottamaan ja sujuvoittamaan jäykkiä ja usein pitkään kestäviä lupaprosesseja.

– Suomen Yrittäjien pitkäaikainen tavoite on ollut, että lupaprosessit saadaan mahdollisimman joustaviksi ja nopeiksi. Yhden luukun malli on askel oikeaan suuntaan, toteaa SY:n lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen.

– Olemme lisäksi ajaneet sitä, että viranomaiskäsittelylle tulee lailla asettaa enimmäiskestoaika. Tämä loisi yritysten tarvitsevaa ennakoitavuutta.

– Olimme mukana ympäristöministeriön asettamassa ohjausryhmässä, joka valvoi yhden luukun lakihankkeen valmistelua, Toivonen kertoo. (HUOM! JUTTU JATKUU KUVAN ALLA)

Samanaikaisesti useita lupahakemuksia

Luvat ja valvonta -palvelussa yrittäjä voi tutustua suunnittelemansa toiminnan tarvitsemiin lupiin ja ilmoituksiin myös ilman tunnistautumista ja kirjautumista. Palvelussa voi myös käynnistää samanaikaisesti useita lupahakemuksia

– Olipa kyse kunnallisista tai valtion lupaviranomaisista, asiointi yhden henkilön kanssa helpottaa yrittäjän hallinnollista taakkaa. Hankkeen tiedot tarvitsee toimittaa viranomaiselle vain yhden kerran, Toivonen sanoo.

Luvat ja valvonta -palvelussa yrittäjä voi seurata asioidensa etenemistä eri viranomaisten käsittelyssä. Hän voi myös keskustella tai viestiä usean viranomaisen kanssa samanaikaisesti asioinnin eri vaiheissa.

– Pienyrittäjämyönteinen sääntely on tervetullutta. Odotamme järjestelmältä sitä, että hankkeiden ja investointien lupaprosessit lyhenevät, Tiina Toivonen toteaa.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat,fi