Yrittäjä, tiesitkö tuetuista lomista?
Vuoden ensimmäisen yrittäjän tuetun loman hakuaika on umpeutumassa. Kuva: Getty Images
25.1.2024 klo 12:53
Uutinen

Yrittäjä, tiesitkö tästä mahdollisuudesta? Vielä ehdit hakea tuetulle lomalle

Yrittäjille tarkoitettujen tuettujen lomien hakuaika keväälle on umpeutumassa.

Yrittäjille tarkoitettujen kevään tuettujen lomien hakuaika on päättymässä. Huhtikuun lomalle mielivän on lähetettävä hakemus tammikuun 28. päivään mennessä. Seuraava, toukokuun lomaa koskeva hakuaika päättyy helmikuun 20. päivänä. Voit hakea lomia täältä.

Tuettujen lomien kysyntä on ollut viime vuosina vilkasta. Tänä vuonna hakemusmäärät ovat kuitenkin laskeneet.

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) on yksi tuettuja lomia tarjoavista lomajärjestöistä. Sen järjestämiä yrittäjälomia haki vuonna 2023 kaikkiaan 1 783 yrittäjää.

Mikä tuettu loma?

  • Lomajärjestö (esim. MTLH) maksaa tuetun loman lomakulut pääosin. Yrittäjlle jää maksettavaksi omavastuumaksu (125 euroa / 17 vuotta täyttänyt lomalainen) ja matkakulut lomakohteeseen.
  • Ruokailut, majoitus ja loman ohjelma on hoidettu puolestasi.
  • Lapsiperheiden lomille osallistuu 10 perhettä ja aikuisten lomille 20 aikuista.
  • Loma myönnetään pienituloisille eniten tuettua lomaa tarvitseville hakijoille. Myös terveydelliset ja sosiaaliset haasteet ovat perusteita loman tarpeelle.
  • Lomalaiselle suositellaan omaa matkustajavakuutusta.

Tulot vaikuttavat

Yrittäjän tuettujen lomien myöntämisessä hakijan tuloilla on iso merkitys. Tuetut lomat on suunnattu yrittäjille, joiden olisi muuten taloudellisesti haastavaa tai mahdotonta päästä lomalle.

– Varsinkin pelkästään aikuisille  suunnatuissa yrittäjälomissa on aika paljon sellaisia hakijoita, joiden tulot ovat todella korkeat, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:n talousasiantuntija Maarit Kainulainen kertoo.

Taloudellisia perusteluita loman tarpeelle ovat esimerkiksi pienet tulot, isot velat, hoitokulut tai asumiskulut.

Lomaa myönnettäessä etusijalla ovat ensimmäistä kertaa tuettua lomaa hakevat yrittäjät. Tuetun loman voi saada maksimissaan kolmen vuoden välein ja enintään kolme kertaa kymmenen vuoden aikana.

Lue tästä, millaiset syyt korostuvat tuettujen lomien hakemuksissa.

Tällaisesta lomasta on kyse

Tuetun loman kuluista vastaa pääosin lomajärjestö. Yrittäjän vastuulle jäävät matkakulut sekä omavastuumaksu, joka on 125 euroa. Loman hintaan sisältyvät majoitus, ruokailut ja ohjattu ohjelma. Tuetun loman kesto on viisi vuorokautta.

Tuettujen lomien aikana yrittäjälle tarjotaan täysihoito, johon kuuluu aamiaisen lisäksi kaksi ateriaa päivässä. Loman aikana järjestetään runsaasti ohjattua ohjelmaa kuten luentoja, ryhmäkeskusteluja sekä liikunnallisia aktiviteetteja.

Yrittäjälomien lisäksi MTLH tarjoaa tuettuja yrittäjien perhelomia, joiden aikana lapsille järjestetään omaa ohjelmaa. Seuraavat perhelomat järjestetään kesäkuussa.

Yleinen kustannusten nousu on vaikuttanut myös tuettuihin lomiin. MTLH:n toimintaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Maarit Kainulaisen mukaan kuluvana vuonna MTLH pystyy järjestämään tuettuja lomia saman verran kuin viime vuonna.

Lue tästä yrittäjän kokemuksia tuetusta lomasta.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen