Yrittäjän tuetut lomat
Toiminimiyrittäjä Terhi Kaartinen rentoutui tuetulla lomalla ja suosittelee samaa muillekin.
23.8.2022 klo 13:16
Uutinen

Terhi Kaartinen sai virtaa tuetusta lomasta – Ensi vuoden yrittäjälomat pian haussa: Muista tämä tärkeä hakuvinkki

Yrittäjien tuettujen lomien suosio on kasvanut viime vuosina. Lomalle päässyt tamperelaisyrittäjä oli tyytyväinen kokemukseen.

Tamperelainen toiminimiyrittäjä Terhi Kaartinen, 60, on juuri palannut lomalta, jollaisesta hän ei vielä vuoden alussa tiennyt. Kaartinen avasi keväällä Suomen Yrittäjien uutiskirjeen, jossa kerrottiin mahdollisuudesta hakea tuetulle lomalle Härmän kylpylään. Hän haki ja tuli valituksi.

Tuetut lomat on tarkoitettu yrittäjille, joilla ei ole muuten mahdollisuutta lomailla esimerkiksi terveydellisten, taloudellisten tai perhesyiden takia. Kaartinen osallistui Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:n järjestämälle lomalle.

– Lomani meni oikein hyvin. Siihen kuului täysihoito ja paljon ohjattua ohjelmaa kuten allasjumppaa, kahvakuulaa, sauvakävelyä ja pihapelejä, Kaartinen kertoo. Kyseisen loman teemana oli hyvinvointi.

Erilaisten aktiviteettien lisäksi Kaartinen osallistui kävelytestiin ja hyvinvointiluennoille, joissa avattiin muun muassa fyysisen kunnon merkitystä työhyvinvoinnille.

– Sain vinkkejä omaan arkeen, lähinnä siihen mitä muutoksia siinä voisi tehdä, jotta jaksaisi paremmin töissä ja että mielenkiinto työhön säilyisi paremmin.

Vinkki hakijalle

Suomessa toimii viisi tuettuja lomia tarjoavaa järjestöä, joista Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto on yksi. Se saa rahoituksena sosiaali- ja terveysministeriön alaiselta sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta STEAlta. Olemme aikaisemmin kertoneet lomien kasvaneesta suosiosta.

Tuetulle lomalle valitulta henkilöltä peritään pieni omavastuuosuus, joka on 20 euroa vuorokaudelta. Jos kyseessä on perheloma, lapsilta ei peritä omavastuuosuutta.

Suurin osa lomajärjestöistä on syntynyt vuonna 1939 voimaan astuneen vuosilomalain jälkeen. MTLH on toiminut vuodesta 1954 lähtien. Alun perin järjestöjen tarkoituksena oli tarjota vapaa-aikaa ja virkistystä äideille ja lapsille. Lomat järjestettiin aluksi viikonloppuisin kouluilla ja kylätaloilla. Myöhemmin 1980-luvulla STEAn edeltäjä Raha-automaattiyhdistys alkoi rahoittaa tuettuja lomia.

– Yrittäjien lomat ovat olleet valikoimissamme pitkään. Olemme tehneet jo kymmenien vuosien ajan yhteistyötä Suomen Yrittäjien kanssa, MTLH:n toiminnanjohtaja Anne Ylönen kertoo.

Tuetulle lomalle valitulta henkilöltä peritään pieni omavastuuosuus, joka on 20 euroa vuorokaudelta. Jos kyseessä on perheloma, lapsilta ei peritä omavastuuosuutta.

Ajan saatossa lomakohteiden valikoima on monipuolistunut. Yrittäjille on tarjolla perhelomia ja työikäisten lomia. Näiden lisäksi yrittäjät voivat hakea myös muita tuettuja lomia. Lomat haetaan aina kolme kuukautta ennen niiden alkamista.

– Tiedämme, että tämä voi olla haasteellista yrittäjille, jos omia aikatauluja ei pysty ennakoimaan, Ylönen myöntää.

Tällä hetkellä haetaan loppuvuoden lomia. Ensi vuoden tuetut lomat tulevat hakuun syys-lokakuun vaihteessa. Ylösellä on yksi tärkeä vinkki hakijalle.

– Hakemus kannattaa täyttää huolellisesti ja laatia perustelut hyvin. Kannustan kertomaan avoimesti omasta tilanteestaan.

Yrittäjä suosittelee

Terhi Kaartinen oli ensimmäisen kerran tuetulla lomalla seitsemän vuoden yrittäjäuransa aikana. Hän oli tyytyväinen myös paikkavalintaan.

– En ollut koskaan aikaisemmin käynyt Härmän kylpylässä. Ajankohta oli siinä mielessä hyvä, että allasosastolla ei ollut ruuhkaa, kun koululaisten lomat olivat loppuneet. Lähellä oli paljon aktiviteetteja kuten pururata ja golf-kenttä.

Kaartisella on henkilöstöravintola Pilkingtonin lasitehtaan yhteydessä Tampereella. Hän oli pitkään samassa talossa töissä, kunnes siirtyi yrittäjäksi. Nyt työpaikalla on käynnissä keittiöremontti, minkä takia yrittäjäkin ”joutui” pidemmälle lomalle.

– Olen nyt tavallaan pakon edessä lomalla kuutisen viikkoa. Siinä mielessä tämä mahdollisuus tuetulle lomalle pääsystä tuli sopivaan ajankohtaan.

Kaartinen suosittelee tuetun loman hakemisesta muillekin yrittäjille, joiden on vaikea irtautua töistä.

– Olen itse liikunnallinen, joten tällainen loma sopi itselleni hyvin. Suosittelen samaa muillekin, jotka haluavat lomallaan ohjattua liikuntaa ja päästä kokeilemaan myös uusia lajeja.

Lisätietoja yrittäjien tuetuista lomista täältä.

Pauli Reinikainen