Yrittäjän tuetut lomat
Tuettujen lomien kysyntä on kasvanut selvästi tänä vuonna. Kuva: Getty Images
23.5.2022 klo 14:22
Uutinen

Yrittäjä, etkö tullut valituksi tuetulle lomalle? Uusi mahdollisuus koittaa nyt – Syksyn lomat haettavissa

Valinnassa painotetaan ensikertalaisuutta ja yrittäjän tuloja.

Yrittäjille tarkoitettujen tuettujen lomien kysyntä kasvoi selvästi, kun kerroimme lomista maaliskuussa.

– Hakijamäärä on lisääntynyt todella paljon sen jälkeen. Elokuun lomissa oli 20 paikkaa, mutta hakemuksia tuli 97, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:n taloussihteeri Maarit Kainulainen kertoo.

Tuettujen lomien hakuaika päättyy kolme kuukautta ennen loman alkamista. Tällä hetkellä haetaan lomia lähinnä lokakuulle. Lomia voi hakea täältä.

Yhden lomajakson kesto on viisi vuorokautta. Kyse on aina täysihoidosta, johon kuuluu aamiaisen lisäksi kaksi ateriaa. Joka päivälle on runsaasti ohjelmaa, joka on perhelomissa jaettu siten, että lapsille on omia aktiviteetteja.

Yrittäjä- ja maatalousyrittäjäperheille suunnattuja lomia on ensi syksynä yhteensä neljä. Ne järjestetään Rauhalahden ja Peurungan kylpylähotelleissa sekä Kuortaneen Urheiluopistolla. Perhelomissa majoitutaan perhehuoneissa.

Tämän lisäksi työikäisille yrittäjille järjestetään viisi lomajaksoa, jotka järjestetään Kruunupuistossa, Peurungan kylpylähotellissa sekä Vesileppis-kylpylähotellissa.

Tulot ja menot vaikuttavat valintaan

Lomien tavoitteena on lisätä yrittäjän voimavaroja, tarjota vertaistukea ja apua oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Lomaohjelma sisältää muun muassa luentoja ja ryhmäkeskusteluja, kuntotestin sekä ohjattua liikuntaa.

Kainulaisen mukaan kutsut lomiin valituille lähetetään viimeistään kaksi kuukautta ennen kyseisen loman alkamista. Valinnat tehdään hakemusten perusteella.

– Lomien rahoittaja painottaa muun muassa ensikertalaisuutta. Pyrimme valitsemaan sellaisia hakijoita, jotka eivät ole olleet tuetulla lomalla muutamaan vuoteen. Lisäksi huomioimme yrittäjän tulot ja menot, joita kysytään hakemuksessa.

Ensi vuonna lomien määrä on suunnilleen sama kuin tänä vuonna. Rahoitukseen ei ole tulossa merkittäviä muutoksia.

– Nyt olemme kilpailuttaneet lomien tarjoajat ensi vuodesta eteenpäin, joten kohteet voivat muuttua. Ensi vuoden lomien esite ilmestyy viimeistään lokakuun alussa, jolloin tulevia lomia voi hakea, Kainulainen kertoo.

Hän muistuttaa, että yrittäjä voi hakea myös yleisiä lomia. Tarjolla on lisäksi lomia erityisryhmille kuten adhd-lasten perheille.

Pauli Reinikainen