9.3.2021 klo 13:00
Uutinen

Yrittäjägallup: Keskustan kannatus romahti – Pentikäinen: On luvattu kunnon tuet, mutta saatu vain tuluskukkaro

Tuoreen Yrittäjägallupin mukaan hallituspuolueiden kannatus yrittäjien keskuudessa on pudonnut kolmanneksen. Oppositiopuolue kokoomus on selvästi suosituin yrittäjien puolue.

Tutkimuslaitos Kantar kysyi Suomen Yrittäjien tilauksesta puolueiden kannatuksesta eduskuntavaaleissa. Kyselyyn vastasi yli 1100 yrittäjää tai yritysten edustajaa. Siinä kysyttiin mitä puoluetta vastaaja äänestäisi, jos eduskuntavaalit olisivat nyt. Vastaavia kyselyitä on tehty jo useita aiemmin eli vertailukohdat ovat selkeät.

Hallituspuolueiden kannatus yrittäjien keskuudessa on pudonnut kolmanneksen. Vielä eduskuntavaaleissa yrittäjistä 34 prosenttia tuki nykyisen hallituksen puolueita. Nyt yrittäjien tuki hallituspuolueille on 23 prosenttia.

Kylmä suihku keskustalle

Kun tuloksista poistetaan ei-äänestävien, kantansa salaavien ja en osaa sanoa -vastaajien osuus, luvut näyttävät karuilta keskustalle. Sen kannatus on suorastaan romahtanut yrittäjien keskuudessa. Kannatus on yli puolittunut sitten viime eduskuntavaalien. Pidemmällä aikavälillä se on pudonnut noin kolmannekseen.

– Yksi selitys on yritystukipolitiikan lupausten ja tekojen ristiriita. On luvattu kunnon tuet, mutta saatu vain tuluskukkaro, jyrähtää Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

– Esimerkiksi kustannustuen kriteerit ovat olleet koko ajan liian tiukat, ja ylitiukat ne ovat myös kustannustuki III:ssa. Kun jää ilman tukea, se aiheuttaa pettymyksen, Pentikäinen korostaa.

Hänen mukaansa toinen selitys kannatuslukuihin on yleinen talouslinja. Yrittäjät kokevat, että vasemmisto vie ja keskusta vikisee.

– Myös sote-uudistus harmittaa yrittäjiä, koska siinä on yritykset ohitettu. On ollut paljon keskustalaisia sote-yrittäjiä, mutta ei taida olla enää, Pentikäinen toteaa.

Kokoomus selkeä yrittäjien ykköspuolue

Kokoomus on vielä aiempaa selkeämmin yrittäjien ykköspuolue. Perussuomalaisia kannattaa noin viidennes yrittäjistä. Yrittäjä-kansanedustaja Harry Harkimon perustama Liike Nyt on noussut keskustan rinnalle yrittäjäpuolueena.

– Yrittäjät tukevat vahvasti kokoomusta. Se lupaa hyvää kokoomukselle kuntavaalien alla, koska yrittäjä-äänestäjiä on noin 300 000, Pentikäinen toteaa.

Sukupuolten mukaan analysoitaessa perussuomalaiset on selkeästi miesten puolue. Yrittäjänaisilla on enemmän epätietoisuutta siitä, mitä puoluetta he äänestäisivät. Yrityksen koon mukaan analysoitaessa käy ilmi, että Vihreillä on kannatusta varsinkin yksinyrittäjien parissa.

Näin tutkittiin

Tutkimuslaitos Kantar teki tutkimuksen 22.–24. helmikuuta. Vastaajina oli 1114 pk-yrittäjää tai yritysten edustajaa. Otos kuvaa edustavasti yrittäjäkenttää. Virhemarginaali on +-3,1 prosenttiyksikköä.

Tutkimus toteutettiin monimenetelmätutkimuksena, jolloin osa vastaajista osallistui tiedonkeruuseen sähköpostikyselyllä ja osa Gallup Forum -internetpaneelin kautta.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi