5.9.2022 klo 08:39
Uutinen

Yrittäjägallup: Sota koettelee pk-yrityksiä yhä laajemmin – SY: Tuki energiayhtiöille on hyvä, mutta pk-yrityksetkin kaipaavat nykyistä parempaa työkalupakkia

Useimmat kriisin vaikutukset ovat lisääntyneet yrityksissä sitten viime toukokuun, jolloin tilannetta mitattiin edellisen kerran.

Suomen Yrittäjien tuore yrittäjägallup kertoo, että lähes kolmannes yrityksistä kertoo Ukrainan sodan aiheuttaman epävarmuuden vähentävän tilauksia ja heikentävän kannattavuutta.

Gallupin toteutti tutkimuslaitos Kantar 18.8.–25.8.2022. Tutkimukseen vastasi 1 011 pk-yrityksen edustajaa.

Hallituksen päätös tukea kotimaisia energiayhtiöitä tarpeen vaatiessa on Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan erinomainen.

– Tässä epävarmassa tilanteessa kotimaisen energian turvaaminen on kaikkien etu, Pentikäinen sanoo.
Useimmat kriisin vaikutukset ovat lisääntyneet sitten viime toukokuun, jolloin tilannetta mitattiin edellisen kerran.
Eniten kasvua raportoidaan energian hinnannoususta ja kannattavuuden heikkenemisestä. Kolmannes yrityksistä ilmoittaa, että yleinen epävarmuus vähentää tilauksia, kun toukokuussa näin ilmoitti neljännes.
– Kun tilanne on vakava, on viisasta varautua ja toimia nopeasti. Tästä syystä annamme täyden tuen hallituksen laina- ja takausohjelmalle, Pentikäinen sanoo.

Yrittäjät kaipaavat työkaluja sopeutumiseen

Yrittäjät peräänkuuluttaa nykyistä parempaa työkalupakkia myös pk-yrityksille, sillä sota koettelee yrityksiä voimakkaasti.
– Esimerkiksi lomautusprosessia pitää nopeuttaa ja määräaikaisten työsopimusten solmimista helpottaa, Pentikäinen sanoo.
Nyt 33 prosenttia yrityksistä ilmoittaa nostavansa hintoja, kun vielä toukokuussa luku oli 23 ja helmikuussa sodan syttymisen jälkeen 11 prosenttia.
– Kiihtynyt inflaatio pakottaa nostamaan hintoja. Muuten yritys ei selviä. Silti liki kolmannes (29 %) raportoi myös kannattavuuden heikkenevän, Pentikäinen sanoo.

Sota vaikuttaa eri toimialoihin kuin pandemia

Vaikutukset ovat voimakkaimmat teollisuudessa sekä Pohjois- ja Itä-Suomessa. Teollisuusyrityksistä 85 prosenttia raportoi energian hinnannoususta. Teollisuudessa 82 prosenttia kertoo raaka-aineiden hintojen ja 78 prosenttia kuljetuskustannuksista nousevan laajalti esille.
Lähes joka viides yritys kertoo investointien vähenevän kriisin vuoksi.
– Onneksi monen yrityksen lähtökohta on ollut vahva koronakriisistä huolimatta. Sota myös usein vaikuttaa eri alojen yrityksiin kuin pandemia, Pentikäinen kertoo.
Hänen mukaansa yksinyrittäjiin sota koskee vähiten, mutta sielläkin vaikutukset ovat moninaisia. Erityisesti heidän toiminnassaan tuntuu energian hinnan nousu.
Kaikista yrittäjistä 19 prosenttia raportoi, että kriisillä ei ole vaikutusta toimintaan.
Koronan vaikutukset yrityksiin ovat kuitenkin edelleen laajemmat kuin Ukrainan sodan. Tosin sodan vaikutukset laajenevat. Vastanneista 32 prosenttia kertoo, että sota vaikuttaa jo laajemmin kuin koronapandemia.
Yrittäjägallupin toteutti Suomen Yrittäjien toimeksiannosta tutkimuslaitos Kantar.
Tutustu gallupin tuloksiin tarkemmin tästä.

Toimitus
Toimitus