Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Lähes kolmannes yrityksistä kertoo, että kannattavuus heikkenee. (Kuva: Getty Images)

Yrittäjägallup: Yrittäjät nostavat hintoja ja säästävät energiaa – ”Reagoidaan käytössä olevilla työkaluilla”

Energiakustannusten nousu on johtanut hintojen nostamiseen, energian säästämiseen ja kannattavuuden heikkenemiseen, kertoo Yrittäjägallup.

– Yrittäjät reagoivat käytössään olevilla työkaluilla: nostetaan hintoja ja säästetään energiaa sekä muita kuluja. Lisäksi moni investoi energiatehokkuuteen varsinkin teollisuudessa, jossa haetaan aktiivisesti myös uusia energialähteitä, sanoo toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä.  

Useimmin energiakustannusten nousu on johtanut hintojen nostamiseen (36 prosenttia), energian säästämiseen (34 prosenttia) ja kannattavuuden heikkenemiseen (31 prosenttia), kertoo Yrittäjägallup.

Lähes kolmannes yrityksistä kertoo, että kannattavuus heikkenee. Teollisuudessa lähes puolet kertoo kannattavuuden laskevan.

 – Energiamarkkinan poikkeuksellisen vaikea tilanne heijastuu monin tavoin yrityksiin. On tärkeää lisätä sähkön tarjontaa ja huolehtia, että kuluttajille tehdyt verohelpotukset eivät valu energiayhtiöiden taskuun vaan helpottavat asiakkaita, myös yrityksiä. Pitää olla valmius myös auttaa yrityksiä, jos tilanteesta tulee kohtuuton, Pentikäinen toteaa.

Viidennes vähentää matkustamista

 Liki viidennes yrityksistä (18 prosenttia) vähentää matkustamista. 16 prosenttia alentaa huonelämpöhintaa, 12 prosenttia investoi energiatehokkuuteen ja 11 prosenttia tehostaa tilankäyttöään. Teollisuudessa joka neljäs investoi energiatehokkuuteen.

Viisi prosenttia yrityksistä ilmoittaa vähentäneensä henkilöstöä ja siirtyneensä uusiutuvaan energiaan, kuusi prosenttia kertoo lisänneensä uusiutuvia energiamuotoja ja seitsemän prosenttia vaihtaneensa energialähteitä.

Yrittäjägallupin toteutti Suomen Yrittäjien toimeksiannosta tutkimuslaitos Kantar. Tiedonkeruu tehtiin 18. elokuuta –25. elokuuta 2022. Tutkimukseen vastasi 1011 pk-yrityksen edustajaa. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta +- 3,1 prosenttiyksikköä.

Lue lisää: Kun talotehdas siirsi koko tuotantonsa yövuoroon, 70 sentin päiväsähkö vaihtui sentin yösähköön: ”Melko iso motivaatio”

Toimitus
Toimitus