Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismasen mukaan talouden sopeuttaminen siirretään seuraavalle hallitukselle. Kuva: Getty Images
5.4.2022 klo 21:43
Uutinen

Yrittäjät: ”Hallitus menetti viimeisen mahdollisuuden vastuulliseen taloudenpitoon”

Suomen Yrittäjien mukaan ”hallitus menetti viimeisen hetken vastuulliseen taloudenpitoon”. – Se hetki on nyt menetetty. Velkaantumisessa vedotaan koronaan, vaikka velkaa on kertynyt jo vuosikausia, sanoo Suomen Yrittäjien pääekonomisti, johtaja Mika Kuismanen.

Pääekonomisti Mika Kuismasen mukaan ongelma siirtyy jälleen seuraaville hallituksille.

– Pitkällä aikavälillä vaadittavaa noin 7–8 miljardin euron sopeuttamista ei tälläkään hallituskaudella ole aloitettu, Kuismanen sanoo.

Hallitus päätti kehysriihessään tiistaina lisätä valtion menoja kahdella miljardilla eurolla sekä tänä että ensi vuonna. Menojen lisäys katetaan velanotolla.

Puolustusmenojen lisääminen saa Kuismaselta kiitosta.

– Varautuminen vahvistaa maamme turvallisuutta ja samalla ympäristöä yrittämiselle.

Pääekonomisti Kuismasen mukaan positiivista on se, että hallitus ottaa käyttöön tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan verokannustimen 2023 alusta ja panostaa tutkimukseen muun muassa nostamalla Suomen Akatemian tutkimushankevaltuutta.

Rakenteita uudistettava

Kuismanen sanoo koronakriisin ja Ukrainan sodan olevan vakavia muistutuksia siitä, miten tärkeää olisi ollut laittaa talous kuntoon hyvinä aikoina.

–  Meillä ei näin tehty. Uudistuksia ja säästöjä on lykätty. Meillä on ylivelkaantunut talous, joka kohtaa mm. väestön nopean ikääntymisen ja korkoriskin.

– Elvyttävälle finanssipolitiikalle ei Ukrainan kriisin keskelläkään ole sijaa. On selvää, että julkisen talouden velkasuhde ei tule taittumaan. Jotta hyvinvointiyhteiskuntaa voidaan vastuullisesti ylläpitää, tarvitaan tuotantomahdollisuuksia lisääviä toimenpiteitä, jotka siivittävät talouden pitkässä juoksussa reippaaseen kahden prosentin kasvuun, Kuismanen jatkaa.

Yrittäjät esitti hallitukselle vaikuttavia työllisyystoimia. Yrittäjien mukaan nyt tehdään kuitenkin asioita, joilla muutellaan hallintoa, mutta ei luoda uusia työpaikkoja. Vaikuttavia toimia olisivat olleet sosiaaliturvan uudistaminen sekä ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen ja lyhentäminen.

Toimitus
Toimitus