18.11.2020 klo 14:38
Uutinen

Yrittäjät haluaa kuntavaaleihin Varsinais-Suomessa ehdolle 700 yrittäjää

Varsinais-Suomen Yrittäjät haluaa elinkeinopoliittiset ohjelmat kaikkiin maakunnan kuntiin.

Suomen Yrittäjät julkisti tiistaina kuntavaaliohjelmansa Ei kuntaa ilman yrityksiä. Varsinais-Suomen Yrittäjien hallitus katsoo, että kattavasta ohjelmasta on maakunnan näkökulmasta syytä nostaa esiin erityisesti julkisen sektorin tehostaminen, julkiset hankinnat, kuntien toimiminen markkinoilla sekä yritysvaikutusten arvioinnin tärkeys.

– Yritykset tuovat kuntaan verotuloja ja työpaikkoja. Haluamme, että jokaisessa alueemme kunnassa laaditaan seuraavalla vaalikaudelle elinkeinopoliittinen ohjelma, jossa pk-yritysten merkitys tunnistetaan ja yritysten paikalliset toimintaedellytykset varmistetaan. Tarvitaan myös systemaattista arviointia siitä, miten päätökset vaikuttavat kunnan yrityksiin, Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Hakkarainen sanoo.

Hän korostaa erityisesti julkisen sektorin toiminnan tehostamisen tärkeyttä.

– Valtio on tänä koronavuonna tukenut kuntien taloutta voimakkaasti. Kuntien taloushaasteet eivät silti ole kadonneet mihinkään. Tehokas, ei ylisuureksi paisunut, julkinen sektori on hyvinvointivaltiomme edellytys. Yrittäjien kuntavaaliohjelman mukaisesti on ensi vaalikaudella aloitettava paikallishallinnon tehokkuusohjelma. Osana tätä palveluja on voitava tuottaa myös yksityisten yritysten toimesta, Hakkarainen sanoo.

Varsinais-Suomen Yrittäjät on pitänyt pitkään esillä julkisten hankintojen merkitystä kuntien ja yrittäjien välisessä yhteistyössä. Yksi osa kokonaisuutta on ostolaskudatan avoimuus. Turun kaupunginvaltuustossa tehtiin maanantaina päätös avata kaupungin ostolaskudata julkiseen käyttöön.

– Kiitämme tätä päätöstä, sillä olemme ajaneet asiaa pitkään. Kunnan ostolaskudata paljastaa millaisiin palveluihin, urakoihin, tarvikkeisiin ja tavaroihin veroeurot kuntien ostoissa kuluvat ja toisaalta mahdollisuudet alueen pk-yrityksille olla mukana näissä hankinnoissa. Varsinais-Suomen Yrittäjien johdolla perustetulla handata.fi-sivustolla kuka tahansa voi jo nyt selata yksittäisten kuntien ostolasku- ja hankintatietoja, Hakkarainen kertoo.

Varsinais-Suomen Yrittäjien hallitus keskusteli kuntavaalitavoitteista ja ehdokastavoitteista kokouksessaan keskiviikkona. Vuoden 2017 kuntavaaleissa oli Varsinais-Suomessa ehdolla 666 yrittäjää. Jokaisessa alueen kunnassa ja kaikissa eduskuntapuolueissa oli ehdolla yrittäjiä. Nyt tavoitellaan listoille yhteensä 700 yrittäjäehdokasta.

– Yrittäjillä on vahva ymmärrys taloudenpidosta sekä arjen asiantuntemusta kunnan yrittäjyysolosuhteista ja yritysvaikutuksista. Kannustamme yrittäjiä lähtemään ehdolle, vaikka esimerkiksi aika on ymmärrettävästi usein kortilla. Kunnat kuitenkin tarvitsevat yrittäjiä myös päätöksenteossa, niin valtuustoissa kuin lautakunnissa. Nyt kannattaa olla liikkeellä, mikäli ehdokkuus kuntavaaleissa kiinnostaa. Eri puolueiden ehdokashankinta on kiivaimmillaan, Hakkarainen toteaa.