4.3.2021 klo 16:05
Uutinen

Yrittäjät: Kustannustuki ei auta tarpeeksi tässä hädässä

– Kustannustuen kolmas kierros ei auta yrityksiä tässä hädässä tarpeeksi. Tuen neljäs kierros pitää valmistella heti vastaamaan yritysten tarpeita ja varata siihen riittävä rahoitus, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen toteaa.

Hallitus antoi tänään eduskunnalle esityksen siitä, miten koronakriisistä kärsiville yrityksille tarkoitetun kustannustuen kolmas kierros on tarkoitus hoitaa.

– Jo vuoden jatkunut yritysten ahdinko olisi vaatinut uudelta kustannustuelta joustavampia ehtoja, sillä yritysten tilanne on heikentynyt ja uusien rajoitusten takia heikkenee edelleen, Mika Kuismanen sanoo.

Hallituksen eduskunnalle antamassa esityksessä kustannustuen edellytyksenä on edelleen 30 prosentin liikevaihdon lasku, mikä on Yrittäjien mielestä liikaa: 20 prosentin laskun pitäisi riittää.

– On suuri virhe, että liikevaihdon pitäisi pudota lähes kolmannes, ennen kuin tukea saa. Kun on vuosi jo kitkuteltu, se on paljon, Kuismanen sanoo.

Yrittäjät esitti lausuntokierroksella myös, että yritysten omavastuuosuus lasketaan 10 prosenttiin. Näitä ei huomioitu.

– Muutokset olisivat olleet ehdottoman tärkeitä akuutissa tuen tarpeessa oleville elinkelpoisille yrityksille. Eduskunnan tulisi vielä korjata nämä, Kuismanen sanoo.

Budjetoidaan, mutta ei jaeta?

Kustannustuen toisella kierroksella Kanta-Hämeen yritysten 495 hakemuksista hyväksyttiin vain 136 kpl ja tukea maksettiin yhteensä 2,8 miljoonaa euroa. Valtakunnallisesti kustannustuen toiseen kierrokseen oli varattu noin 550 miljoonaa euroa ja kustannustukea maksettiin hyväksytyistä hakemuksista vain 159 miljoonaa euroa. Kustannustuen kolmannen hakukierroksen budjetti on 380 miljoonaa euroa.

Kustannustuki II:n tilastoja

Toiminimi- ja henkilöyhtiöiden tilannetta parannetaan

Kustannustuessa toiminimi- ja henkilöyhtiöiden tilannetta parannetaan.

– Tärkeä muutos näiden yritysten kohdalla on palkan ja niiden sivukulujen osittainen huomioiminen. On olennaista, että kaikissa tukimuodoissa yrityksiä kohdellaan mahdollisimman tasapuolisesti yritysmuodosta riippumatta, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen toteaa.

Yksinyrittäjät voivat hakea jatkossa tukea Valtiokonttorista

Tukea myönnetään yritysten liikevaihdon laskun ja toteutuneiden kustannusten mukaan. Esityksen mukaan jatkossa tukea maksettaisiin vähintään 2000 euroa, vaikka yrityksen tuki jäisi laskennallisesti alle kyseisen summan.

– Tämä on hyvä, sillä näin tukea voisivat saada aiempaa useammat yksinyrittäjät, silloin kun muut tukiehdot täyttyvät, Malinen toteaa.

Yrityskohtaista maksimimäärää korotetaan miljoonaan euroon ja yhteenlaskettujen kustannustukien maksimia nostetaan 1,8 miljoonaan euroon. Myös tuen piiriin kuuluvien kustannusten tulkintaan on tulossa tervetulleita joustoja.

– Nämä ovat olennaisia muutoksia, jotta myös isompien yritysten tukimahdollisuudet parantuvat, Malinen sanoo.

Muita kiinnostavia aiheita