Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

12.9.2023 klo 08:09
Uutinen

Yrittäjät: Suomen jako voittajiin ja häviäjiin on lopetettava – Lahti, Kuopio ja Jyväskylä kuuluvat suurimpien kaupunkien allianssiin

Petteri Orpon hallituksen päätös suurimpien kaupunkien allianssien perustamisesta jättää Lahden, Kuopion ja Jyväskylän yhteistyöryhmän ulkopuolelle.

-Sisäisen Suomen kaupunkien vahvuudet ovat tärkeä osa maamme kasvua, jota valtion ei pidä eriarvoistavilla toimillaan jarruttaa, vaativat kolmen alueen yrittäjäjärjestöt yhteisessä kannanotossaan.

Valtio on sopinut maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimuksen yhdeksän kaupunkiseudun kanssa, ja näissä Lahti, Kuopio ja Jyväskylä ovat mukana. Muut kaupungit ovat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku. Uusi päätösesitys on nostanut kolmen kaupungin toimijat päättäjistä elinkeinoelämään laajaan vastarintaan.

-Lahti, Kuopio ja Jyväskylä tuovat yliopistokaupunkeina strategiseen allianssiin mukaan omat vahvuusalueensa, korostaa Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Heta Vihervirta-Vuontelo.

-Uusi allianssiesitys ei tuo uutta ratkaisukykyä kaupunkipolitiikkaan, vaan se sekoittaa kokonaisuutta entisestään ja asettaa suuret kaupungit vastakkain, painottaa Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren.

Suurten kaupunkien haasteet, kuten osaavan työvoiman saatavuus, osaamisen vahvistaminen, vihreä siirtymä, rikollisuus, nuorten pahoinvointi sekä maahanmuutto ovat kaikkien yhdeksän suurimman kaupungin haasteita. Ne voidaan ratkaista ainoastaan valtakunnallisella yhteistyöllä. Yrittäjien mielestä tarvitaan selkeä ohjelma myös yritysten kasvun edistämiseen, sillä suuri osa Suomen kasvusta keskittyy yhdeksän kaupungin ympäristöön ja suuri osa suomalaisista on niiden vaikutuspiirissä.

-Aikooko valtio nyt muuttaa aiemmin sovittua omaa linjaansa ja panostaa vain etelään ja länteen? Lataa
Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Jyräkoski.

Lahdessa on Suomen johtava elintarviketeollisuuden keskittymä, sähköisen liikenteen kansallinen kasvukeskus sekä urheiluliiketoiminnan keskittymä. Kuopion kokonaisturvallisuuden osaamiskeskittymän painoarvo kasvaa Nato-jäsenyyden myötä ja kaupungin terveys- ja hyvinvointiteknologiaa tarvitsee koko ikääntyvä Eurooppa. Jyväskylän liikunta- ja hyvinvointiala, ICT ja maailman huipputason kyberturvallisuusosaaminen vahvistavat koko Suomea. Kaikilla näillä kaupunkien erityyppisillä osaamisalueilla edistetään koko Suomen vihreää siirtymää ja vahvistetaan kansainvälistä osaamista sekä vientiä.

Lisätietoja:

Heta Vihervirta-Vuontelo, Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja
p. 0400 854 995 heta.vihervirta-vuontelo@yrittajat.fi

Paula Aikio-Tallgren, Savon Yrittäjien toimitusjohtaja
p. 0400 404 346 paula.aikio-tallgren@yrittajat.fi

Sanna-Mari Jyräkoski, Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja
p. 050 563 7780 sanna-mari-jyrakoski@yrittajat.fi