20.3.2020 klo 11:56
Uutinen

Yrittäjät yrittäjien apuna ja tukena koronakriisissä

Yrittäjäjärjestö keskittyy nyt koronakriisin aikana ensisijaisesti siihen, että yrittäjät ja yritykset selviäisivät poikkeuksellisesta tilanteesta mahdollisimman hyvin. Muutakin edunvalvontaa ja työtä luonnollisesti tehdään, mutta pääpaino on koronasta selviämisessä.

Vahvaa vaikuttamista yrittäjien puolesta

Suureen osaan yrittäjien avuntarpeesta tarvitaan poliittinen päätös. Suomen Yrittäjät on ollut jatkuvasti yhteydessä hallitukseen ja esittänyt keinoja pienten ja keskisuurten yritysten ahdingon helpottamiseksi. Olemme esittäneet erityisesti yksinyrittäjiä varten Yrittäjäturvaa, jossa yrittäjä olisi oikeutettu työmarkkinatukeen ilman, että joutuu lopettamaan yritystoimintansa. Lisäksi olemme esittäneet hallitukselle nopeita uudistuksia yritysten rahoituksen turvaamiseksi ja työpaikkojen säilyttämiseksi.

Apua verkossa yrittäjille

Suomen Yrittäjät avasi yrittäjiä varten laaditun Kaikki koronasta yrittäjälle -sivuston perjantaina 13.3. Sinne kootaan olennainen tieto, jonka yrittäjä kriisistä selvitäkseen tarvitsee. Sinne nousevat myös Yrittäjät.fi:n koronauutiset ja Yrittäjien tiedotteet. Niistä yrittäjä voi seurata, missä mennään.

Siirry Kaikki koronasta yrittäjälle -sivustolle tästä.

Puhelinneuvonta keskittynyt koronaneuvontaan

Tavallisissakin oloissa erittäin käytetty Suomen Yrittäjien puhelinneuvonta auttaa jäsenyrittäjiä, jotka tarvitsevat apua. Viikon ajan puhelut ovat keskittyneet siihen, miten yrittäjän kannattaa koronakriisissä toimia. Koska puhelinneuvonta uhkaa ruuhkautua, avasimme myös mahdollisuuden jättää yhteydenottopyyntö tai kysymys. Sitä on käytetty ahkerasti. Lisäksi aluejärjestöjemme auttavat niihin soittavia yrityksiä. Olemme ohjanneet yrittäjiä soittamaan myös Talousapuun.

Maksuttomia koulutuksia koronasta verkossa

Heti perjantaina 13.3. Yrittäjät aloitti myös maksuttomat verkkokoulutukset yrittäjille koronasta selviämiseksi. Koulutuksia on eri näkökulmista, esimerkiksi yksinyrittäjille omansa ja työnantajayrittäjille omansa. Lisäksi sosiaali- ja terveyspalvelu- ja hyvinvointialan yrittäjille on oma tietoiskunsa: heistä osa palvelee riskiryhmässä olevia asiakkaita, jotka eivät selviä ilman yrittäjän apua. Tietoa tarjotaan myös siihen tilanteeseen, jos yritystä on pakko alkaa ajamaan alas.

Tallenteita koulutuksista voi katsoa täältä. Tuleviin koulutuksiin voi ilmoittautua täällä.

Alueilla käytännön apua yrittäjille tarjolla

Suomen Yrittäjät otti pikaisesti yhteyttä muihin yrittäjiä auttaviin ja yrityspalveluita järjestäviin tahoihin Uusyrityskeskukseen, Suomen Elinkeino- ja kehitysyhtiöihin ja Kuntaliittoon ja sopi eri puolilla maata annettavasta avusta. Konkreettisena toimena kehitysyhtiöiden ja uusyrityskeskuksien yritysneuvojat suuntavat nyt voimavarat vaikeuksissa olevien yritysten auttamiseen. Näiden alueellisten yritysneuvontapalveluiden lista löytyy osoitteesta www.yrittajat.fi/korona-alueneuvonta.

Lue lisää tästä.

Autamme kuntia auttamaan yrityksiä

Suomen Yrittäjät ja Kuntaliitto laativat kunnille suositukset siitä, miten ne voivat auttaa yrityksiä ja samalla asukkaitaan jaitseään selviämään vaikeasta tilanteesta.

Lue lisää tästä.

Vertaistukea ja tietoa Facebookissa

Suomen Yrittäjillä on oma, hyvin aktiivinen Facebook-sivu. Koronan takia perustettiin kuitenkin myös täysin korona-aiheeseen keskittynyt Facebook-ryhmä, Yrittäjät #ostapieneltä. Siellä on pian 10 000 jäsentä. Tarjolla on tietoa ja tukea toisilta yrittäjiltä ja Suomen Yrittäjien asiantuntijoilta.

  • Suomen Yrittäjien lakineuvoja vastaa ryhmässä kysymyksiin arkisin klo 15–20.
  • Työeläkeyhtiö Elon asiantuntija vastaa YEL- ja TyEL-kysymyksiin arkisin klo 9–15. Finnveran rahoitusasiantuntija vastaa rahoitusta koskeviin kysymyksiin arkisin klo 9–12.
  • Yritys-Suomi Talousapu -neuvontapalvelu antaa ryhmässä talous- ja velkaneuvontaa.
  • Lisäksi ryhmässä päivystää psykoterapeutti.

Ryhmä on täällä.

Mentoripalvelu avattu kaikille yrittäjille

Yrittäjäjärjestön mentorointipalvelu Mentorisi.fi on avattu koronakriisin vuoksi kaikkien yrittäjien käyttöön. Palvelusta yrittäjän on mahdollista löytää itselleen mentori tukemaan ja sparraamaan tänä poikkeuksellisen vaikeana aikana. Mentorisi.fi-palveluun pääset tästä.

Kampanja muistuttaa, että yritys säilyy vain jos sillä on asiakkaita

Yrittäjäjärjestö käynnisti kampanjan, jossa muistutetaan ihmisille, että yritys pysyy pystyssä vain, jos siellä käy asiakkaita. Eli jos haluaa, että koronakriisin jälkeenkin on kampaaja, jolla laitattaa hiuksensa tai ravintola, jossa käydä syömässä, kannattaa miettiä, miten niissä voisi asioida koronakriisin ainana. Ostaa vaikka lahjakortti tulevia käyntejä varten tai maksaa auton huolto ennakolta. Moni firma on myös siirtänyt toimintaansa verkkoon: ruokaa toimitetaan kotiin ja treeniä tarjotaan verkossa. Sosiaalisessa mediassa käytettävät aihetunnisteet ovat #autapientä, #autanyt ja #ostapieneltä.

Lue lisää kampanjasivulta, josta löytyvät myös linkit materiaaleihin, joita voi jakaa.

Laajasti esillä tiedotusvälineissä

Suomen Yrittäjät on tiedotteillaan saanut hyvin yrittäjien viestiä läpi tiedotusvälineissä. Niitä kannattaa seurata myös yrittäjäsilmällä.