1.3.2021 klo 08:06
Uutinen

Yrittäjätarina: Yhtä valjakon kanssa

20-vuotiaan Koli Huskyn yrittäjä Pia Isomursu ammentaa vaikeina aikoina voimaa koiristaan.

Lieksalaisyrittäjä Pia Isomursulla on takanaan lukemattomia huikeita retkiä talviselle Pieliselle siperianhuskyvaljakon kiidättämänä. Isomursun 20 vuotta maaliskuussa täyttävä yritys Koli Husky järjestää koiravaljakkosafareita Lieksassa Kolilla ja Ruunaalla, sekä Nurmeksessa Bomballa. Retkillä Isomursu ohjastaa opasvaljakkoa, jota seuraavat asiakkaiden ajamat valjakot.

– Onhan se upea tunne, kun itse ajaa ja seuraa samalla, miten koirat juoksevat. Silloin on valjakon kanssa tavallaan yhtä. On hienoa myös nähdä, kun asiakkaat ovat onnessaan ja nauttivat elämyksestä. Tervetuloa vain yrittäjätkin valjakkoajelulle!

Jokainen päivä on erilainen

Ennen muuttoaan Pohjois-Karjalaan 1990-luvun lopulla Pia Isomursu työskenteli Lapissa kenneleissä sekä rekikoira- ja safarioppaana. Tänä päivänä parikymmentä siperianhuskya omaavalla Isomursulla on 30 vuoden kokemus koirien kasvattamisesta, eikä yksikään päivä eläinten kanssa ole samanlainen.

– Kun näkee koirien juoksevan ensimmäiset talvet ja kasvavan niin hienoiksi, niin se jollain tavalla palkitsee työtä. Kyllä tässä monenlaisia uskomattomia tarinoitakin mahtuu vuosien varrelle.

Eniten työtä vaatii valjakon kärjessä juoksevan johtajakoiran kouluttaminen. Ajajan käskyt hyvin tuntevan johtajakoiran harjoittamiseen kuluu tavallisesti useita vuosia.

– Opetettava koira juoksee aluksi vanhan johtajan rinnalla ja oppii siinä kuuntelemaan käskyjä. Sitten kun lähtee sillä itse ajamaan, ja koira lopulta menee sinne, minne käsket, niin hyvä ettei itku tule silmään. Se on niitä elämän hienoja hetkiä.

Huolena pandemian pitkittyminen

Koli Huskyn juhlavuotta varjostaa koronapandemia, jonka seurauksena kansainvälisten matkailijoiden virta on tyrehtynyt. Suomalaisia turisteja on liikkunut Kolilla jonkin verran, mutta tavallista merkittävästi hiljaisempi talvi aiheuttaa Pia Isomursulle huolta yrityksen tulevaisuudesta.

– Talven aikana pitäisi tehdä koko vuoden tulo, eivätkä keväällä haettavissa olleet kustannustuetkaan kohdanneet pienyrittäjää. On tämä tosi haastavaa ja raskasta, etenkin kun ei tiedetä, kuinka kauan tämä tilanne jatkuu ja tuleeko ulkolaisia ensi vuonnakaan.

Vaikeinakin aikoina koirat tuottavat kuitenkin yrittäjälle iloa.

– Kun on koko ajan koirien kanssa, oppii tuntemaan ne. Näihin on niin hitsautunut kiinni, että en varmaan osaisi elää ilman koiria. Kyllä tästä hommasta ja eläimistä pitää todella tykätä, eikä voi ajatella tätä vain bisneksenä.

Teksti ja kuva: Piia Juntunen