6.9.2018 klo 12:06
Uutinen

Yrittäjien Pentikäinen: Helsingin pitää yksityistää Palmia

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää Palmian yksityistämistä veronmaksajien etuna.

Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ehdottaa tuoreessa blogissaan Palmian yksityistämistä.

Muun muassa ruoka-, kiinteistö- ja turvallisuuspalveluita tarjoava Palmia työllistää tällä hetkellä yli 1700 ihmistä eri puolilla Suomea. Palmian liikevaihto on yli 80 miljoonaa euroa.

– On tärkeä kysyä, miksi Helsingin kaupungin kokonaan omistama yhtiö ottaa tällä hetkellä veronmaksajien turvin merkittävää liiketoiminnallista riskiä ja laajenee eri puolille Suomea, Pentikäinen kirjoittaa.

Vastikään Palmia osti Hämeenlinnan kaupungilta monialayhtiö Tekmen ja Linnan Ateriapalvelut Oy:n, joissa on yhteensä 380 työntekijää.

– On ymmärrettävää, että Palmia haluaa vahvistaa asemaansa muuttuvilla markkinoilla. On kuitenkin vaikea keksiä yhtään syytä, miksi Helsingin kaupungin pitää omistaa palveluyhtiö, joka toimii markkinoilla, joilla on runsaasti yksityisiä toimijoita ja joille löytyy yksityistä pääomaa, Pentikäinen jatkaa blogissaan.

Hän muistuttaa, että kaupungin perustehtävä ei ole harjoittaa liiketoimintaa varsinkaan oman alueensa ulkopuolella.

– Voi kysyä, onko Palmian laajeneminen eri puolille maata edes kuntalain mukaista.

Pentikäinen on vahvasti Palmian myymisen kannalla.

– Se voi tehdä sen joko myymällä yhtiö kokonaan tai osina. On päivänselvää, että Palmialle ja sen osille on ostajia. Myynti olisi kaupungin ja sen veronmaksajien edun mukaista.

Helsingin kaupungin näkemyksen mukaan Palmian omistaminen liittyy osana sen kaupunkistrategiaan.

– Omistajuudella ja määräysvallalla tulee saavuttaa taloudellista tai toiminnallista hyötyä pitkällä aikavälillä. Kaupungin oman organisaation ja kaupunkikonsernin rakennetta tarkastellaan avoimesti sen varmistamiseksi, että kaupungin toimintojen ja palvelujen kokonaisuus on järjestetty tarkoituksenmukaisesti”, konserniohjauksen päällikkö Atte Malmström Helsingin kaupungin talous- ja suunnitteluosastolta kommentoi Kauppalehdelle.

Kuva: Suomen Yrittäjät

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi