Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Aarno ja Terttu Happonen olisivat valmiita luopumaan yritystoiminnasta, onhan eläkeikäkin jo ylitetty kymmenellä vuodella.
3.5.2024 klo 11:30
Uutinen

Yritys halutaan siirtää nuoremmille

Yritysmyynnin syynä on usein halu siirtyä eläkepäiville pitkän, vuosia kestäneen yrittäjäurakan jälkeen. Jatkajaa yritykselle etsivät esimerkiksi Kermankeitaan omistajat Heinävedellä.

Pitkään Helsingissä asuneet ja yrittäjinä toimineet Aarno, 75, ja Terttu Happonen, 74, alkoivat pohtia 1990-luvun puolivälissä, että paikanvaihdos voisi tehdä ihan hyvää. Aarno oli lähtöisin Heinävedeltä, ja vuonna 2002 tuli vastaan myytävänä oleva Kermankeidas. Happoset päättivät kokeilla alan- ja paikanvaihdosta, ja päätös osoittautui varsin tapahtumarikkaaksi.

Viiden vuoden aikana yritysrakennus saneerattiin täysin.

– Purettiin tekniikka ja sisärakenteet, rakennettiin viemärit, vesijohdot, sähköistys, vesikatot ja niin edelleen. Helpommalla olisi uuden rakentanut, Terttu Happonen naurahtaa.

22 vuoden aikana on veden äärellä kokeiltu moniakin erilaisia liiketoiminnan muotoja. Toiminnan kivijalkana ovat toimineet ravintola- ja majoituspalvelut, mutta myös erilaiset tapahtumat, kuten juhannustanssit, diskot ja konsertit, ovat tuoneet eloa Heinävedelle.

Pankkien rahahanat kireinä

Aarno ja Terttu Happonen istuvat Kermankeitaan yli 800-neliöiden päärakennuksen alakerrassa ja odottavat luottavaisin mielin tulevaa kesää. Tiedossa on perinteinen äitienpäivälounas, ja kesäkausi käynnistyy kesäkuun alussa. Vuosittain Kermankeitaalla järjestetään erilaisia tilaisuuksia, kuten häitä, sukujuhlia, syntymäpäiviä ja muistotilaisuuksia.

– Eläkeikä on sivuutettu jo kymmenen vuotta sitten, mutta mukava se on töitä tehdä. Aikanaan pidettiin paikkaa auki ympäri vuoden, palveluja oli enemmän ja päivät olivat pitkiä. Korona katkaisi sen, että paikka ei ole ollut auki enää ympäri vuoden vaan ainoastaan kesäisin. Myöskin kesän lyhyemmällä toiminta-ajalla tämä on ollut kannattavaa liiketoimintaa, Aarno Happonen luonnehtii.

Yrityksen myynti nousi keskusteluun muutamia vuosia sitten. Happoset pohtivat, että ehkä olisi jo hyvä antaa vapaa-aikaa itselle enemmän ja antaa nuorempien halukkaiden kehittää Kermankeidasta.

– Viime kesänä aloin sanoa ihmisille, että tehkää tarjous, jos paikka ja yrittäjyys kiinnostavat, Terttu Happonen sanoo.

– Muutamia ehdokkaita löytyi, ja yksi tosiostajakin oli liikkeellä, ja omarahoitusta löytyi runsaasti, mutta pankki ei myöntänyt lopulle summalle lainaa, Aarno Happonen ihmettelee.

– Ostaja suunnitteli hyvää, toiminnallista uudistusta, mutta pankit ovat nyt kireinä rahahanojen kanssa, Terttu Happonen sanoo.

Happoset toivovat löytävänsä yritykselle ostajan, joka tuntisi paikan omakseen ja jatkaisi Kermankeitaan toimintaa. Sijoittajat, jotka vuokraavat tiloja eteenpäin, eivät kiinnosta.

– Kauppaan kuuluisivat kaikki rakennukset tontteineen, kalusteet, nettisivut ja niin edelleen. Jos uudet omistajat löytyvät, niin ollaan tukena sen verran kuin tarvitsee, ja ollaan poissa, jos ei tarvita, Terttu Happonen tähdentää.

Teksti ja kuva: Suvi Palosaari