20.3.2024 klo 11:26
Uutinen

Yrityskaupoilla Vintage-verkkokauppiaaksi

Maikki Miettisen, 33, yrittäjyysmatka naisten vaatteiden verkkokauppiaaksi on ollut monivaiheinen. Matkaan on sisältynyt toiminimiyrittäjyyttä sekä yrittäjyyden ja palkkatyön yhdistämistä.

Miettinen on koulutukseltaan restonomi, jonka jälkeen hän suoritti johtamisen ja liiketoimintaosaamisen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon vuonna 2022. Samana vuonna hän kävi myös tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon brändi- ja palvelumuotoiluun liittyen.

Miettisen yrittäjyystaustaan kuuluu muun muassa kynttilöiden ja kodin tuoksutuotteiden myyntiä ja burleski- ja kabareetapahtumien tuottamista, työpajoja sekä esiintymistä.

Taustalla yrityskauppa

Vuonna 2022 Miettiselle tarjoutui tilaisuus ostaa pohjoiskarjalainen vintagevaatteisiin keskittynyt verkkokauppa Miss Windy Shop. Tästä alkoi uusi yrittäjyysmatka verkkokauppiaana, mikä oli Miettiselle suuri ja rohkea askel.

– Nyt kun tiedän yrityskaupan hyödyt, en olisi välttämättä lähtenyt perustamaan uutta yritystä. Miss Windy Shopin vahva brändi ja laaja asiakaskunta puolsivat ostopäätöstä. Yrittäjiltä sain myös kattavan perehdytyksen liiketoiminnan pyörittämiseen, Miettinen toteaa. Miss Windy Shop on ollut toiminnassa lähes 12 vuotta. Reilu 14 000 uutiskirjeen tilaajaa ja yli 48 000 Facebook-seuraajaa kertovat laajasta ja vakiintuneesta asiakaskunnasta.

Tällä hetkellä Pohjois-Karjalassa on runsaasti myytäviä yrityksiä, jotka kaipaavat jatkajaa. Miettinen haluaa korostaa, että toiminnassa olevan yrityksen ostaminen on hyvä vaihtoehto uuden perustamisen sijaan. Tämä vaatii kuitenkin tarkkaa harkintaa ja liiketoiminnan sopivuutta omiin suunnitelmiin. Ostettavan yrityksen tulee myös olla kannattava ja houkutteleva ostokohteena.

Yrittäjyyden ja palkkatyön yhdistäminen

Nuorten Yrittäjien johtoryhmän tuore jäsen Maikki Miettinen kertoo yrittäjyyden olevan intohimoista työtä, mutta hän painottaa myös jaksamisen tärkeyttä. Sairastuminen ja pitkä sairasloma sesonkiaikaan opetti heti yrittäjyyden alkumetreillä, että oma jaksaminen ja terveys on etusijalla.

Miettinen muistuttaa, että yksinyrittäjän ei tarvitse puurtaa yksin.

– Yrittäminen on vaatinut hyvää aikataulutusta ja itsensä johtamista, mutta myös apua on saatavilla. Aiempien omistajien neuvot alkutaipaleella olivat hyödyllisiä, vaikka apua ei aina osannut kysyä. Myös verkostoituminen toisten yrittäjien ja alan toimijoiden kanssa on antanut uusia ideoita ja näkökulmia omaan yrittäjyyteen, Miettinen kertoo.

Miettinen on löytänyt tasapainon yrittäjyyden ja palkkatyön välillä. Aiemmin hän on toiminut yrittäjyyskoordinaattorina työllisyyspalveluissa. Nykyisessä päivätyössään hän toimii yrittäjyysvalmentajana TE-palveluiden Nuorten start up -hankkeessa. Työnkuvaan kuuluu yrittäjyysneuvontaa, rekrytointeja ja yritysyhteistyötä. Hän toivoo olevansa ensimmäinen kontakti yrittäjyydestä kiinnostuneille nuorille.

Kotimaisuus toiminnan keskiössä

Vaikka suurin osa tuotteista tulee eurooppalaisilta toimittajilta, verkkokaupan toiminnan keskiössä on kotimaisen työn tukeminen ja suomalainen pienyrittäjyys. Kotimaisuus näkyy myös brändivalikoimassa, jonne on tuotu kotimaisten pienyrittäjien asusteita ja koruja. Liiketoiminnan kasvaessa haaveena olisi myös työllistää yksi työntekijä varastolla ja siten edistää maakunnan työllisyyttä.

Miettinen kertoo kehittäneensä Miss Windy Shopin toimintaa pop up -myyntipisteillä erilaisissa tapahtumissa. Tulevaisuudessa hän haaveilee omasta pop up -myymälästä kesäsesonkiin.

Teksti: Iitu Sihvonen, Joonas Hiltunen
Kuva: Miss Windy Shop