Seppo Kervinen on uusi Kanta-Hämeen Yrityskummi ja pyrkii avaamaan ovia yrittäjän tavoitteisiin.

Yrityskummi kuuntelee, välittää ja ehdottaa

Yrityskummit ovat kokeneista yrittäjistä, yritysjohtajista ja liike-elämän asiantuntijoista koostuva valtakunnallinen henkilöverkosto. He tarjoavat vapaaehtoistyönä osaamistaan ja kokemustaan maksuttomasti Suomessa toimivien mikro- sekä pienyrittäjien liiketoiminnallisten haasteiden ratkaisemiseksi.

Yrityskummin kanssa analysoidaan yrityksesi ympäristön tarjoamat mahdollisuudet, toimintavaihtoehdot ja asettaa niiden pohjalta kehitystavoitteet. Yrityskummi on luotettava keskustelukumppani ja sparraaja ideoiden kehittelyssä sekä niiden viemiseksi kohti päätösten tekoa.
– Yrityskummi ei konsultoi eikä laskuta. Jos yksityiskohtaisempaa taloudellista neuvonantoa, tukihakemusten tai esimerkiksi liiketoimintasuunnitelman tekoa kaivataan, ohjaan oikean avun äärelle yrittäjän halutessa, kuvailee tuore Kanta-Hämeen aluekummi Seppo Kervinen.

Kanta-Hämeen yrityskummeilla kokemusta ja monipuolista osaamista

Kyösti Laitinen on toiminut pitkään yrittäjänä, liike-elämässä, yrittäjäjärjestön luottamustehtävissä ja toimittuaan kuusi vuotta aluekummina luovuttaa viestikapulan seuraajalle.
– Kun yrittäjä on ottanut yhteyttä, kartoitetaan mitä hän tekee ja mikä mättää. On suotavaa, että voidaan kohdata myös henkilökohtaisesti. Ongelma voidaan saada purkuun jo yhdelläkin tapaamisella, toisaalta yhteistyö voi jatkua jopa vuosiakin, kuvailee Laitinen prosessia.

Seppo Kervinen on kokenut monialayrittäjä ja toiminut yrityskummina kuutisen vuotta. Hän on tänä syksynä astunut aluekummin saappaisiin, kun Hämeenlinnan seudulle kaivattiin uutta verta.
– Minun ei tarvitse kaikkea tietää itse, vaan olla enemmänkin koordinaattori ja ovien avaaja hyödyllisen tiedon sekä kontaktien äärelle.

Kervinen kuvailee, että epäröintiä aiheuttava suurin kasvuaskel yksinyrittäjillä on ensimmäisen työntekijän löytäminen ja palkkaaminen. Kyse voi myös olla osakkaan etsimisestä, jostakin osa-alueesta luopumisesta tai vahvasta kasvustrategiasta.
– Joskus on tullut myös positiivisia ongelmia vastaan. Yrittäjällä on yhtäkkiä saattanut olla voimakas kasvupyrähdys edessä. Silloin pohditaan, miten laajeneminen hoidetaan järkevästi.

Suoria, nuoriakin ja ennakkoluulottomia kummeja kaivataan

Kyky kuunnella yrittäjää ja esittää oikeita kysymyksiä on yrityskummille tärkeintä. Hyvän yrityskummin ominaisuus on myönteinen ja rakentava asenne sekä avoin ja ennakkoluuloton mieli.
– Jotkut saattavat ajatella, että hankerahoitukset ja projektit ovat yhtä tyhjän kanssa. Itse lähtisin kartoittamaan EU-rahoitteisia mahdollisuuksia tehdä ja kehittää asioita yritykselle. Se ei välttämättä tuo nopealla aikajänteellä pikavoittoja, mutta vahvistaa ja kehittää yritystä kohtaamaan tulevien vuosien vaatimukset, kertoo Kervinen.

Lue pidempi artikkeli 10.12.2021 julkaistavassa Hämeen Yrityssanomissa.