Antti Jokitalo
5.9.2022 klo 12:56
Uutinen

Yritysosto tarjoaa monia vaihtoehtoja yritystoiminnan kehittämiseen

Liiketoiminnan ostaminen ajatellaan usein suppeasti vain omistajanvaihdokseksi ja uuden yrittäjän toiminnan käynnistämiseksi. Yritysosto sopii kuitenkin moniin liiketoiminnan kehittämisen tilanteisiin.

Uuden yrityksen perustamiseen verrattuna yritysoston suurimpia etuja on valmiiksi rakennetut toiminnot, joiden käynnistäminen veisi aikaa ja rahaa. Hoidettavana on mm. markkinointi, asiakashankinta, toimitilat, laitteet, vakuutukset ja it-ympäristö.

-Kun perustoiminnot ovat valmiina, pääsee liiketoiminnassa heti liikkeelle ja kassavirta käynnistyy, kiteyttää liiketoiminnan kehittäjä Antti Jokitalo HAL Greteco Oy:stä.

-Aloittavan yrityksen kuolemanlaaksoa ei tule, vaan voi hypätä liikkuvaan junaan.

Yritysosto on toimiva vaihtoehto, jos tavoitteena on esimerkiksi laajentaa nykyistä markkina-aluetta, lisätä asiakasmäärää tai laajentaa tarjoomaa. Ostetusta yrityksestä voi muokata mieleisensä ja liiketoiminnasta voi ns. poimia rusinat pullasta.

Koska markkinoilla on tällä hetkellä paljon eläköityviä yrittäjiä, elinkelpoisille yrityksille kaivataan kuumeisesti jatkajia.

-Toimivien, mutta perinteisempiin toimintatapoihin unohtuneet yritykset voisivat saada uuden elämän, jos nuoret diginatiivit päivittäisivät liiketoiminnan nykyaikaan, ehdottaa OmistajaKS-hankkeen projektipäällikkö Oili Eronen.

-Tässä olisi uusi vaihtoehto nuorten mielekkääseen itsensä työllistämiseen.

Omistajanvaihdoksen toteuttamiseen on monia eri tapoja, kertarysäys ei ole ainoa vaihtoehto. ”Saattaen vaihdettuja” yrityskauppoja voidaan tehdä mm. työntekijöiden ja oppisopimuskoulutettavien kanssa, jolloin yritys on ostajalle kaupantekovaiheessa jo varsin tuttu. Useat luopuvat yrittäjät haluavat olla siirtymävaiheessa tukena ja mentorina jatkajalle – tätä mahdollisuutta ei uutta yritystä perustettaessa ole.

-Myös kauppahinta voidaan sitoa yrityksen tulevaan menestykseen, mistä jatkaja saa turvaa ja maksuaikaa, kertoo Antti Jokitalo.

Keski-Suomessa lähes 40% PK- ja mikroyrityksistä ilmoittaa luopuvansa yritystoiminnasta seuraavan viiden vuoden aikana. Keskeisin haaste on jatkajan löytäminen.

-Ostamalla toimivan yrityksen osaksi omaa yritystä voit kasvattaa omaa bisnestäsi nopeasti ja tehokkaasti orgaanista kasvua nopeammin, muistuttaa Oili Eronen.