Julkiset hankinnat

Julkisissa hankinnoissa on kyse merkittävästä, vähintään 35 miljardin euron markkinasta vuosittain. Julkinen hankinta on parhaimmillaan yrityksen menestymistä ja paikallista elinvoimaa vauhdittava työkalu.

Suomen Yrittäjät on julkaissut Elinvoima hankinnoista -linjauksen kunnille ja jokaiselle julkiselle hankkijalle. Siinä esitetään konkreettiset ratkaisut hankintojen kehittämiseksi niin, että pk-yritykset pystyvät osallistumaan tarjouskilpailuihin. Kunnat voivat ottaa valtaosan linjauksessa esitetyistä keinoista käyttöön jo tänään.

Lataa yrittäjälle suunnattu Yrityksille bisnestä hankinnoista -opas. Se antaa yrittäjälle vinkit tarjouspyynnön jättämiseksi. Opas sopii hyvin sellaiselle yrittäjälle, joka ei ole vielä tarjonnut julkiselle puolelle. Se myös soveltuu kenelle tahansa pk-yritykselle julkisten hankintojen käsikirjaksi.

Suomen Yrittäjien hankintaneuvontapalvelu tarjoaa maksutonta neuvontaa jokaisessa maakunnassa. Hankintaneuvoja palvelee pk-yrittäjiä ja hankintayksiöitä. Esimerkiksi yrittäjä saa räätälöityä neuvontaa yrityksen toimialan näkökulmasta. Kuntaa neuvotaan muun muassa uusissa tavoissa jakaa hankinta osiin. Hankintaneuvoja myös kehittää yritysten ja hankintayksiköiden välistä vuoropuhelua.

Elinvoima hankinnoista

Hankintalain mukaan hankinnat on toteutettava siten, että pienet ja keskisuuret yritykset pääsevät tasapuolisesti muiden tarjoajien kanssa osallistumaan tarjouskilpailuihin. Jokaisen julkisen hankkijan kannattaa omaksua lain tarkoitus.

Kuntavaikuttajan ja julkisen hankkijan kannattaa hyödyntää hankinnat myös aluetalouden ja elinvoiman vahvistamisen työkaluina.

Suomen Yrittäjien Elinvoima hankinnoista -julkaisussa esitetään keskeiset ratkaisut hankintojen kehittämiseksi. Hankintayksiköt voivat ottaa valtaosan keinoistamme käyttöön jo tänään. Muutamat esityksemme vaativat muutosta lainsäädäntöön.

Materiaalipankki

Tutustu Yrittäjien julkaisuihin ja tavoiteohjelmiin

Yrittäjien brändikuvassa räätäli tekee vaatteita.

Kuntabarometri

Lue lisää

Kolme askelta fiksuun hankintaan

Katso video

Neljä faktaa monituottajamallista

Katso video

Näin toimii valinnanvapaus

Katso video

Alueellisen ja paikallisen kuntavaikuttamisen asioissa Suomen Yrittäjissä teitä palvelee

Tanja Matikainen

Kunta- ja elinkeinoasioiden päällikkö
Suomen Yrittäjät