Varsinais-Suomen Yrittäjien blogi
25.2.2022
Hanna Munter

EU:n tuore pakotepaketti riittämätön

Eiliset uutiset maailmalta ovat pysäyttäviä. Vaikka Venäjän vuosia jatkuneet toimet Ukrainassa ovat antaneet vihjeitä tulevasta, ei monikaan olisi halunnut uskoa näkevänsä uutta sotaa Euroopan rajojen sisällä.

Venäjän sotilaalliset toimet Ukrainassa tuovat entistäkin mustemman pilven yllemme aikana, jolloin juuri uskoimme valon pilkistävän korona-ajan synkkyyden läpi. Ajatukseni ovat kaikkien niiden ukrainalaisten luona, jotka joutuvat kokemaan omakohtaisesti ne kauhut, joihin itsekkyys ja mielipuolisuus ovat johtaneet. Tilanteessa, jossa Euroopan itsenäinen ja suvereeni valtio joutuu tyrannian kohteeksi, tulee lännen yhtenäisyydestä viestivien toimien olla vahvoja ja vaikuttavia. Venäjään kohdistuvien pakotteiden on iskettävä lujaa ja niiden on kohdistuttava oikein – suoraan Putiniin ja hänen lähipiiriinsä. EU:n tuore pakotepaketti ei ole riittävä. Nyt tarvitaan vaikuttavia toimia!

Uusi sota Euroopassa tulee väistämättä vaikuttamaan myös meihin suomalaisiin. Vaikutukset tulevat näkymään ja tuntumaan kaikkialla yhteiskunnassamme, eivätkä vähiten talous- ja yritysmaailmassa, johon pakotteiden vaikutukset heijastuivat välittömästi mm. pörssiromahduksen ja raaka-aineiden hinnan nousun myötä.

Erityisen huolissani olen niistä toimialoista ja yrityksistä, kuten suomalaisesta maataloudesta, johon sota tulee vaikuttamaan työvoiman saatavuuden myötä radikaalisti. Viime vuosina haasteita on aiheuttanut globaali pandemia ja ulkomaisten työntekijöiden maahantulo-ongelmat. Nyt huoli työvoiman suhteen on entistäkin suurempi ja vaikutukset vieläkin dramaattisempia. Suomalainen maatalous on täysin riippuvainen ulkomailta saatavasta työvoimasta, josta merkittävä osa tulee nimenomaan Ukrainasta.

Kysymys ei ole pelkästään suomalaisten elinkeinosta ja toimeentulosta. Ukrainaista tulleista työntekijöistä osa on asunut jo vuosia Suomessa ja heidän elämänsä on täällä. Maatalousyrittäjille, jotka ovat työskennelleet heidän kanssaan jo pitkään, he ovat myös läheisiä ja ystäviä. Osa heistä mahdollisesti joutuu vielä palaamaan puolustamaan kotimaataan.

Sodan aiheuttaman huolen ja turvallisuusuhan lisäksi tulemme kokemaan kaiken myös kukkarojemme kautta, kun raaka-aineiden hinnan nousu realisoituu myös kuluttajien hintoihin. Erityisesti yrittäjiin vaikutukset ovat välittömiä. Tulemme varmasti vielä näkemään entistäkin ennätyksellisempiä polttoaineen hintoja. Suomen talouteen pakotteet tulevat vaikuttamaan rajusti ja tästä syystä pakotteiden tulisi olla voimakkaita ja vaikuttavia heti alussa, jotta sota jäisi lyhyeksi ja vahingot pienemmiksi. Tuleeko Suomi välttämään sodan ja pakotteiden aiheuttaman laman – sitä ei vielä kukaan tiedä.

Näinä haastavina aikoina monen henkinen jaksaminen on koetuksella. Jatkuva epävarmuudessa eläminen voi olla liikaa hyvinkin karaistuneelle yrittäjälle. Yrittäjäjärjestö tekee parhaansa, jotta Suomen päättäjät pitävät kriisin aikana huolta myös elinkeinoelämästä ja yrityksistä, jotka lopulta pitävät tämänkin maan pyörät pyörimässä. Yrittäjä, muista että et ole yksin. Varsinais-Suomen Yrittäjien tukiverkkopalvelu ja valtakunnallinen Talousapupalvelu tarjoavat keskusteluapua ja tukea mieltäsi askarruttaviin asioihin niin yrityksesi taloudelliseen tilanteeseen tai muihin kysymyksiin liittyen. Ole yhteydessä, olemme sinua varten.

Muita kiinnostavia aiheita

Hanna Munter