Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

14.11.2023

Hyvinkään Yrittäjien vuosijuhla 11.11.2023

Knehtilän tila on Hyvinkään Vuoden Yritys

Hyvinkääläiset yrittäjät juhlivat yrittäjyyttä ja onnistumisia Hotel Sveitsissä lauantaina 11. marraskuuta. Hyvinkään Vuoden Yritys 2023 on Markus Eerolan ja Minna Sakki-Eerolan Knehtilän tila. Ensimmäinen Vuoden Kivijalkayrittäjä -palkinnon sai Valentin Nikolov, jonka Finre Oy pyörittää Hyvinkään keskustassa kahta ravintolaa.

Teksti Pekka Virtanen

Kuvat Hannu Salmi

Vuoden Yritys on Markus Eerolan (vas.) ja Minna Sakki-Eerolan Knehtilän tila. Valentin Nikolov on Hyvinkään Yrittäjien ensimmäinen Vuoden Kivijalkayrittäjä.

Hyvinkään Yrittäjien Vuoden Yrittäjä 2023 -juhla keräsi Hotel Sveitsin juhlatiloihin yhteensä reilut 130 yrittäjää, yrittäjien seuralaista ja kutsuvierasta nauttimaan hyvästä seurasta, monipuolisesta ohjelmasta ja upeasta illallisbuffetista.

Illan taiteellisesta ohjelmasta vastasivat Tanssikeskus Elementin tanssijat, kortti- ja kolikkotaikuudella vieraita hämmästyttänyt Korttitaikuuden Euroopan Mestari 2011 Miika Pelkonen sekä juhlaväkeä tanssittanut bilebändi Miracle Makers. Juhlan juonsi pirteän iloisella tavalla Hanna-Mari Kujala.

Vuoden Yritys 2023: Knehtilän tila

Vuoden Yrittäjä/Yritys -palkinto on jaettu vuodesta 1976 alkaen, ja nyt se jaettiin 47. kerran.

Palkinnon saanut Knehtilän tila toimi ansioituneesti kestävän kehityksen puolesta jo paljon ennen sitä aikaa, kun kestävästä kehityksestä tuli trendi ja itsestään selvä osa jokaisen yrityksen toimintakulttuuria. Eerolan sukutilalla on nyt remmissä jo kahdeksas sukupolvi.

Knehtilän tilan perusliiketoimintana on ruoan alkutuotanto, jota tilan nykyinen isäntäpariskunta Markus Eerola ja Minna Sakki-Eerola on kehittänyt innovatiivisesti ja kestävällä tavalla tehden

muun muassa tutkimusyhteistyötä sekä kansallisten toimijoiden että kansainvälisten yliopistojen kanssa.

Knehtilän tilan vanha navetta on muutettu juhlatilaksi, ja esimerkiksi Hyvinkäällä jo käsitteeksi muodostuneet elonkorjuumarkkinat järjestetään juhlatilassa ja sen ympäristössä. Yrittäjäpari on dynaaminen aviopari, joka on poikkeuksellisen aktiivinen verkostoitumaan ja luomaan yhteistyötä myös muiden yritysten ja muun muassa kulttuurialan toimijoiden kanssa.

Knehtilän tilan alkuperäisen liiketoiminnan eli maatalouden lisäksi tilalla tai sen mailla toimii muita yrityksiä, esimerkiksi kotieläintila, biokaasulaitos, mustaherukkauutevalmistaja ja kesäteatteri. Ennen koronaa alueella vieraili vuosittain noin 10 000 henkilöä, ja tila on kantava voima niin kutsutussa Palopuron Symbioosissa, jonka tavoitteena on tuottaa moniyritysverkoston voimin paikallista luomuruokaa bioenergiaa ja kierrätysravinteita käyttämällä.

Markus Eerola on toiminut Knehtilän tilan isäntänä vuodesta 1999 lähtien – sitä ennen hän työskenteli lasimuotoilijana ja tutkijana. Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut Markus ja tekstiilitaiteilija Minna Sakki-Eerola ryhtyivät yhdessä isännöimään Knehtilän tilaa vuosituhannen vaihteen tienoilla. Tilan päätuotantosuuntana on kasvinviljely, ja tila on ollut vuodesta 2010 lähtien luomussa – siihen aikaan Knehtilän tila oli suurin suomalainen luomutila.

– Olin ollut kymmenkunta vuotta tutkimusmaailmassa ja taiteen puolella, ja kun palasin kotiin kotitilaa jatkamaan, niin oltiin jo pitkällä EU:ssa. Silloin koko ruokajärjestelmä oli muuttunut ja ajattelin, että minua ei voida kutsua maanviljelijäksi vaan maatalousyrittäjäksi.

– Ruokajärjestelmän muuttuessa myös alkutuotannon on ollut pakko muuttua ja hakea uusia tukijalkoja. Siinä vaiheessa lähdimme vaimoni kanssa kehittämään maatilaa tämmöiseksi yhteisölliseksi paikaksi, ja yhteisöllisyys on kasvanut pikkuhiljaa.

– Siitä sitten pikkuhiljaa kasvoi pienin askelin myös maatilamatkailuyritys. Siinä vaiheessa huomasimme, että yrittäjä tarvitsee toisia yrittäjiä, ja niissä mahdollisuuksissa, mitkä ovat tämän vanhan tilakeskuksen yhteydessä, haettiin muita yhteisyrityksiä – ja niitä on tosiaan tullut. Hyvinkään Yrittäjät ja yritysmaailma ovat meille tärkeä kontaktipinta, ja lämmin kiitos tästä tunnustuksesta, mistä olemme hyvin otettuja!

Minna Sakki-Eerolan ja Markus Eerolan Knehtilän tila on Hyvinkään Vuoden Yritys 2023.

Vuoden Kivijalkayrittäjä 2023: Valentin Nikolov

Hyvinkään Yrittäjät jakoi tänä vuonna ensimmäisen kerran Vuoden Kivijalkayrittäjä -palkinnon. Valintaraadin perusteina valintaan olivat muun muassa palkitun yrittäjän esimerkillinen rohkeus ja väsymätön yrittäjähenkisyys.

Valentin Nikolovin yritykset ovat olennainen osa Hyvinkään keskustan katukuvaa ja kivijalkaliikeitä. Vahvasti ravintola-alaa koetelleena korona-aikana Nikolov uudisti rohkeasti yrityksensä Finre Oy:n toimintaa siirtämällä Ravintola Check Inn’in Hyvinkään keskustassa uusiin tiloihin. Lisäksi Nikolov avasi henkilökuntansa työllistääkseen Bar Kultakala -karaokebaarin niin ikään Hyvinkään keskustaan. Vuonna 1989 Bulgariasta Suomeen muuttanut ravintoloitsija Valentin Nikolov on toiminut myös useita vuosia aktiivisesti hyvinkääläisten yrittäjien toimintaedellytysten puolesta Hyvinkään Yrittäjien hallituksessa.

– Kiitos Hyvinkään Yrittäjille tästä arvokkaasta huomionosoituksesta, annan tälle todella paljon arvoa. Erityisen arvokkaan siitä tekee se, että järjestö huomioi minut, maahanmuuttajataustaisen pienyrittäjän.

– Synnyin Bulgariassa yrittäjäperheeseen. Perheelleni, kuten kaikille yrittäjille siellä, tapahtui suuri romahdus, kun kommunistinen hallinto kaappasi jokaisen yrittäjän omaisuuden 1970-luvun alussa. Tapahtuma aiheutti paljon katkeruutta ja romahdutti Bulgarian talouden. Koska siellä ei ollut mahdollisuutta pärjätä yrittäjänä, minun oli etsittävä jokin muu tapa toteuttaa omaa unelmaa.

– Se mahdollistui kunnolla, kun muutin Suomeen vuonna 1989. Kipinä omalla työllä pärjäämiseen eli, ja yrittäjyys käynnistyi lähes heti Suomeen muuttamisen jälkeen. Vasta Hyvinkään Yrittäjiin liittymisen jälkeen ymmärsin, että jokainen yrittäjä tarvitsee muiden yrittäjän tukea, kannustusta, koulutusta ja neuvoja

– Nuoret yrittäjät: on tärkeää kuulua joukkoon. Ulkopuolelta ei voi kunnolla vaikuttaa asioihin, sillä muut tekevät silloin päätökset. Olkaa mukana kehittämässä Suomea ja yrittämisen mahdollisuuksia! muistutti Hyvinkään Yrittäjien ensimmäinen Vuoden Kivijalkayrittäjä.

Valentin Nikolov on historian ensimmäinen Hyvinkään Yrittäjien Vuoden Kivijalkayrittäjä.

Juhlaa emännöinyt varapuheenjohtaja Tarja Koski-Sipilä (vas.) esitteli paikalla olleet Hyvinkään Yrittäjien hallituksen jäsenet juhlaväelle. Punaiselle matolle kokoontuivat Heidi Vanhatalo, Toni Rytkönen, Fehime Seifulla, Erja Yli-Kahila, Pirkko Suontausta, Valentin Nikolov, Jarmo Mikkonen, Sari Räikkä, Anne Rantalainen ja Juhani Saukkonen.

Hyvinkään Yrittäjien puheenjohtaja Janne Mikkola tervehti juhlaväkeä Espanjasta videon välityksellä. – Haluan omasta puolestani kiittää Hyvinkään Yrittäjien hallitusta aktiivisesta työstä meidän hyvinkääläisten yrittäjien ja yrityksen eteen. Myös tämä juhla, kuten kaikki muutkin paikalliset tapahtumat, on järjestetty vain ja ainoastaan hyvinkääläisin yrittäjävoimin talkoilla täysin pyyteettömästi, siitä nöyrä kiitos!

Muuttohaukat Oy:n yrittäjät Jani ja Totte Vivolin ottivat vastaan Suomen Yrittäjien myöntämät kultaiset yrittäjäristit.

Uudenmaan Yrittäjien tervehdyksen juhlaan tuonut aluejohtaja Petri Ovaska totesi, että Hyvinkään Yrittäjät on yksi Uudenmaan Yrittäjien runkopelaajista, joka hoitaa omalla vahvalla työllään asioita pohjoisella Uudellamaalla. – Hyvinkäällä on aktiivinen luottamushenkilöporukka, jota ilman tällainen Suomen parhaaksikin aluejärjestöksi valittu aluejärjestö ei voisi toimia.

Juhlapuheen pitänyt Suomen Yrittäjien johtaja Janne Makkula vertasi puheessaan älypeli shakin pelaajia yrittäjiin. Makkula muistutti, että hyvän shakinpelaajan ominaisuuksiin liitetään yleisesti keskittymiskyky, kärsivällisyys, luovuus, kilpailunhalu ja päättäväisyys, ja näitä samoja ominaisuuksia vaaditaan yrittäjiltä. – Juhlimme tänään onnistumista, juhlimme yrittäjyyttä. Muistakaamme, että onnistuminen on paras palkinto, epäonnistuminen on paras opettaja. Yrittäjyys on näitä molempia!