Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Mies käärii hihat
29.11.2021
Päivi Anias

Juhlapuheista käytäntöön

Liki jokaisen kunnan strategian kolmen kärjen joukosta löytyy elinvoiman kehittäminen. Ja ihan jokaisessa juhlapuheessa muistetaan mainita yritysten tärkeys, tukeminen ja yhteistyön kehittäminen. Valitettavaa kyllä, toiminta jää useimmin tekstin asteelle.

Joroisissa on nyt otettu härkää sarvista ja laitettu tuulemaan. Uusi valtuustokausi on alkanut ja kunnassa aloittanut uusi kunnanjohtaja ja tämä luo tilaisuuden aloittaa aivan uudet käytännöt ja tavat toimia.

Joroisten kunnan hallitus ja johtavat virkamiehet ovat ottaneet kunniahimoiseksi tavoitteekseen vierailla tai muuten tutustua kaikkiin joroislaisiin yrityksiin. Ristiretken ajatuksena on aidosti tutustua yrityksiin ja yrittäjiin. Fiilistellä työpaikkojen tunnelmia ja olosuhteita. Yritysten tarpeet ja toiveet on paljon helpompi oivaltaa miljööstä katsottuna kuin puhelimessa tai kunnanjohtajan pöydän takaa.

Yritykset ovat kunnan elinvoiman tukipylväs. Kunnan rahavirroissa valtionosuudet kattavat välttämättömän, mutta yritykset tahkoavat pääosin sen rahan, jolla kuntapalveluita pyöritetään. Yritysten tuottama yhteisöverovirta on ollut Joroisissa nousussa viimevuosina. Lisäksi yrittäjät ja työntekijät maksavat tuloveroa, tuovat paikkakunnille ostovoimaa ja perheitä ja sen myötä lisää valtionosuuksia. Positiivinen kierre on kiihtyvä. Kierre voi olla kiihtyvä myös huonompaan suuntaa ja juuri siksi kunnille on äärimmäisen tärkeää kuunnella tarkalla korvalla, miten yrityksissä menee.

Idea yrityskierroksista virisi kesällä ja myös Joroisten Yrittäjäyhdistys on ollut tiiviisti siinä mukana. Koska kunnassa tehdään paljon suoraan ja epäsuorasti yrityssektoriin vaikuttavia päätöksiä, niin haluttiin lisätä päättäjien tietoisuutta Joroisissa toimivista yrityksistä ja niiden toimintaolosuhteista. Samalla yrittäjillä on mahdollisuus antaa palautetta ja kertoa omia näkemyksiä ja toiveita.

Tutustumispäiviä on pidetty jo kaksi, joissa kohteena on ollut Alufer, U-Cont, Kartanogolf, Yritystalo, Jari-Pekka, Paristeel, OC System, Vanamola / Immolan tila, Power Steel ja Saaran Kuppila. Tutustumispäiviä jatketaan edelleen noin kerran kuussa. Koska kaikkien toimitiloihin ei mahdu tai voi muuten mennä, niin tarkoitus on järjestää esittäytymistilaisuuksia kunnantalolla, jossa yrittäjät voivat kohdata päättäjät.

Monella kunnalla on kohtalon hetket käsissä tulevina vuosina ja keinoja selviämiseen on rajallisesti. Aivan kaikkeen emme tietysti voi vaikuttaa, mutta yllättävän moneen asiaan kyllä. Kunnilla on olemassa monenlaisia mahdollisuuksia edistää yritysten kehittymistä ja vahvistaa kuntien elinvoimaa. Kuntien päätökset ohjaavat vahvasti elinkeinoelämää. Oikeaan suuntaan päästäkseen pitää vain tietää aidosti mitä yrityksissä toivotaan ja tarvitaan. Ja se selviää, kun mennään paikan päälle ja kysytään. Tämä yksinkertainen, hiukan unohdettu, mutta hyvä konsti on Joroisissa oivallettu ja käyttöön valjastettu.

Päivi Anias

kunnanvaltuutettu

Joroisten Yrittäjät ry:n pj

Savon Yrittäjät hallituksen jäsen Päivi Anias
Päivi Anias